Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huselius nya utmaning– NHL:s tuffaste coach

Stockholm/Toronto. De förstod att han kunde bli bra – men inte  så  bra, så fort.
Kristian Huselius överträffade förväntningarna, trotsade tvivlarna, vände upp och ner på de förutfattade meningarna – och blev NHL-nykomlingen som alla talar om.
Nu ställs han inför en ny utmaning – sedan en av NHL:s tuffaste coacher tagit över Florida Panthers.

Annons

Det var under söndagsnatten som medieuppgifter började sippra ut om att Florida ersätter delar av sin ledarstab. Coachen Duane Sutter och general managern Bill Torrey försvinner och Mike Keenan och tidigare assisterande general managern Chuck Fletcher tar över.
Keenan? Ja, vad ska jag säga? Det sägs att han är väldigt tuff, men så mycket mer vet jag inte, säger Huselius när TT informerar honom om läget i den klubb som resultatmässigt är näst sämst i NHL i år.

ANADE ATT NÅGOT KUNDE HÄNDA
Jag hade faktiskt inte hört nånting om det här. Men vi har haft problem med skador och har inte gått särskilt bra under hösten, så visst har man kanske anat att något skulle kunna hända.
Att Keenan nu gör comeback som tränare i NHL kan tolkas som en tydlig signal från Floridas ledning.
Tidigare under hösten har bland annat ryske forwardsstjärnan Pavel Bure kritiserats i tv och tidningar för att inte prestera tillräckligt sett till hans kapacitet, och Panthers hoppas att Keenan kan vara rätt man att ta tag i problemen.
Som tränare har han vunnit Stanley Cup med New York Rangers (1994) och nått finalen med både Philadelphia (två gånger) och med Chicago men det är hans ständiga kontroverser med spelare och andra ledare som gett honom öknamnet Iron Mike.
Markus Näslund i Vancouver och Christer Olsson, under tiden i St Louis, är bara två i en lång rad av spelare som hamnat i Keenans ökända frysbox. Och Floridas nuvarande lagkapten Pavel Bure gjorde ingen hemlighet av att han vantrivdes under Keenans tid som coach i Vancouver för tre år sedan.

GILLADE FÖRRE COACHEN
För Kristian Huselius och lagkamraten Marcus Nilson kan tränarbytet innebära en ny och annorlunda verklighet. Visserligen är Duane Sutter också känd som en coach som stöpts i den grova kanadensiska tränarformen, men Keenan är ett par snäpp värre.
Huselius gillade trots allt Sutters ledarstil.
Jag tycker att han är bra. Han har hjärta för ishockeyn, och att vi inte gjort bättre ifrån oss är inte hans fel. Det har mycket att göra med alla skador vi haft, säger Huselius.
23-åringen är själv en av de spelare som klarat sig undan kritik under den misslyckade hösten. Efter ytterligare två mål i helgen, i 25-förlusten mot Atlanta, befäste den före detta Frölundaspelaren sin position som NHL:s målfarligaste nykomling. Huselius har gjort 12 mål på sina 26 matcher två fler än Atlantas ryske rookie Ilja Kovaltjuk.
I Florida, och i övriga NHL, bemöts Huselius med respekt, och han har gång på gång tystat de tvivlare som hävdat att han är för tunn och för lätt för att bli en stjärna i NHL.
Jag har hört det där snacket några gånger, sade Huselius efter en match i Toronto i slutet av november.

KAN ALDRIG BLI EN BIFF
Vissa har tyckt att jag måste bygga på mig fler kilon för att klara mig här borta, men det fungerar inte så. Jag kan aldrig bli en biff och jag kan inte spela en annan ishockey än den jag alltid spelat.
Lagkamraten Marcus Nilson:
Här i Florida har man hoppats att han skulle vara väldigt duktig. Men riktigt så bra som han varit under hösten... Det trodde nog ingen att han skulle vara inte så här tidigt i NHL-karriären. Han har varit helt suverän.
Och med succén kommer spekulationerna om Huselius är ett namn för den svenska OS-truppen, men stockholmaren ligger själv lågt i förhandssnacket.
OS är något som alla spelare hoppas på, men det finns otroligt många duktiga svenskar att konkurrera med, säger han.
Vi får helt enkelt se hur det går.
Med OS.
Och med NHL:s tuffaste ledare som ny tränare. (TT)

SPORTEN

Mer läsning

Annons