Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyresans höjdpunkt

ÖRNSKÖLDSVIK. Han har många år kvar på hockeyrinken.
Trots det har Peter Högardh upplevt mycket under karriären. Hockeyresan som startade i Veddige kryddades i lördags med tre praktstrutar i en kalasmatch mot svenska mästarna.
– Nu ä ré toppen, säger han.

Annons

Peter Högardh smaka på det. Bara namnet låter talangfullt och enligt invigd expertis är 25-åringen en oslipad diamant som i sina bästa stunder kan utföra mästerverk.
Men det kan gå rejält trögt också. Det har han sannerligen fått erfara under sin hockeyresa från västkust till finsk östkust, via Skåne till Norrland, Örnsköldsvik och Modo Hockey.
25-åringen har onekligen hunnit med en del och upplevt ishockeyns berg- och dalbana.
I lördags nådde han färdens höjdpunkt så här långt. Tre fullträffar från Högardhs klubba och inte vilka mål som helst. Riktiga fyrverkerier, granna avslut som ytterligare finputsar ett redan stärkt självförtroende.

HAR VARIT BRA LÄNGE
Det är målen som räknas. Ishockey, inget undantag och när någon dessutom gör tre i en och samma match blir det omedelbart tidningsrubriker.
Jag tycker faktiskt att det funkat ganska bra en längre tid. Men, det är klart, när det blir mål blir det extra fokus. Det fungerar ju så, säger Peter.
Vi håller med. Högardh är på god väg mot en kanonsäsong och förtjänar feta rubriker även innan mötet med Djurgården. Den underbara lördagseftermiddagen då han tillsammans med pudelkloke Mikael Wahlberg och stridsvagnen Magnus Wernblom utgjorde ett mycket tungt vapen mot svenska mästarna.
Trion har spelat ihop de senaste fem matcherna utan att misslyckas. Och fortsätter kedjan på det viset lär inte Brithén/Alexandersson sära på dem för allt smör i Småland.
Förlåt, Halland det var ju där det började. Peter Högardhs hockeykarriär inleddes som femåring i Veddige, två mil inåt landet från Varberg, trots att Halmstad tveklöst är hemma när den frågan kommer på tal.

BOORK HADE KOLL
Pappa fick nytt jobb och vi flyttade från Halmstad. Märkvärdigare än så är det inte, säger Peter.
Det dröjde inte länge förrän han var tillbaka. Som 14-åring blev det debut i Halmstad HK:s A-lag i dåvarande division III och när gymnasiestudier väntade var hockeygymnasiet i Göteborg och spel i Frölunda ett lika naturligt som självklart val.
Leif Boork, då A-lagstränare, fick upp ögonen för jättetalangen, men de förutspådda framgångarna uteblev. Under hans första säsong som senior i Frölunda skar det sig rejält med klubben.
Och efterträdaren till Boork, Lasse Falk, deklarerade öppet att Peter Högardh inte ingick i hans framtidsplaner.
Jag och Lasse kom på kollisionskurs. Det är en historia som jag numera har lagt bakom mig. Men ärligt talat, utan att nämna några namn, fanns det en del falska personer i den klubben. Det var en massa snack om att det skulle fixas och ordnas, men det hände aldrig något.
Det blev en ganska misslyckad sejour i Finland istället. Tycker du att Frölunda bestulit dig på ett par år i elitserien?
Ja, på sätt och vis tycker jag det. Men det är, som sagt, historia och nu tycker jag att hockeylivet leker.
Det funkar så bra att röster till och med höjs för att Peter Högardh ska få dra på sig landslagströjan. Modo-tränaren är en av dem som anser att tiden är mogen.
Han har varit mycket duktig väldigt länge. Vår bästa spelare i höst, säger Jim Brithén.

STANNAR GÄRNA I Ö-VIK
Själv har Högardh ingen tanke på Tre Kronor. Han och sambon Anna trivs utmärkt i Örnsköldsvik. Anna har två år kvar på socionomstudierna och Peter stannar mer än gärna kvar i Modo Hockey.
Om klubben vill ha mig förstås.
Fortsätter han så här lär Bengt Hedin göra allt för att försöka behålla honom.
Och tidningsrubrikerna lär bara bli fetare.
Men jag försöker att undvika tidningarna. Omedvetet tar man intryck av såväl positiva som negativa skriverier. Det är nog nyttigt att inte lusläsa.
Hockeyresan har gjort jättetalangen klokare.


ULF EKLUND

Mer läsning

Annons