Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästlån god idé för ÖOR

Örnsköldsvik. Under många år har det varit dåligt med rekrytering av nya ponnyekipage i bygden. Då menat ponnyekipage som tävlar.
Tidigare har det aldrig varit brist på ponnyryttare som åtminstone ställer upp och tävlar på hemmaplan.

Annons

Rekryteringen av ridskoleelever till tävlingsbiten har varit obefintlig. Men tävlingssektionen inom Örnsköldsviksortens Ryttarklubb har aldrig givit upp tanken. Och
deras vision är nu verklighet.
Vid helgens hopptävlingar på hemmaplan, fanns ett antal ridskoleekipage med. Det vill säga ridskoleryttare som tävlar på någon av ridskolans ponnyer.
Att elever får möjlighet att tävla är en mycket viktig del av utbildningen. Det sporrar såväl dem själva som andra elever. Det finns många unga ryttare med ambitioner att tävla men som kanske inte har möjligheten med egen häst. Då är detta ett bra alternativ. Det är även ett sätt att helt enkelt rekrytera nya hästägare och framtida tävlingsryttare.

NÅGRA FICK CHANSEN
Vi har under en tid testat att ha inriktade träningar för både hoppning och dressyr. Och nu när det ändå var hemmatävling så fick hopptränaren Inger Jakobsson välja ut några av dem som tränar så att de fick chansen att prova på att
vara med på något annat än klubbtävling, berättar ridanläggningschefen Hans Ölund.
Resultatet i helgen blev väl godkänt. Ridskoleleven Sara Svedberg vann en klass med populäre ponnyn Mowgli. Sara fick bra fart på den annars lite bekväme valacken, duon var felfri i omhoppningen och red två sekunder snabbare än tvåan.
Men det finns även en annan
sida av tävlingssatsningen.
Det blir en större risk för skador på hästarna som tävlar och det kan även lätt bli avundsjuka mellan de som får chansen att tävla och
inte, säger Hans Ölund.
Vi kommer nu att utvärdera satsningen och se om det blir nån fortsättning.
Hemmaryttaren Sofie Pettersson och 16-åriga stoet Amazing Grace var annars det ekipage som lyckades bäst under helgen. Det vanligtvis mycket hetsiga stoet såg väldigt harmonisk ut.
Jag tränar jättemycket dressyr, tränar för att få lugn och lydighet, förklarade Sofie.
Inför deras sista start under helgen, en Lätt B, så hade duon redan en seger från lördagen i bagaget.

INTE HELT NÖJD
Sofie och Amazing Grace var felfria i grundomgången i deras sista klass. Bedömningen var A1:c med direkt omhoppning utan ny startsignal. Det innebär att man måste vara snabb att ställa om tempot i ridningen. Vilket Sofie Pettersson lyckades ganska bra med.
Jag var inte helt nöjd, hade svårt att få upp farten på henne i omhoppningen, berättar den unga ryttarinnan, som efter denna ritt placerade sig på en andra plats för kategori D ponnyer.
Ett annat felfritt hemmaekipage i samma klass var Maria Sundström på Cindyrella. Men i omhoppningen tog det stopp.
Men det var mitt fel, jag var
inte schysst mot henne, sade hon självkritiskt efter omhoppningen.
Under den gångna helgen var det också avstamp på tävlingssäsongen för stora hoppryttare i Norrland. Det var vid en tävling på Sundsvalls fältrittklubb.

TILLBAKA EFTER SKADA
Gid-Hundsjö ryttarförenings
affischnamn, Martina Eriksson, lyckades bra i de fyra klasser hon ställde upp i.
Hennes häst Fonseca tävlades mycket sparsamt under förra året på grund av Martinas ryggskada. Men nu är ekipaget i gång igen. De vann en klass med direkt omhoppning där höjden låg på 1,10 meter. Martina/Fonseca vann med en och en halv sekund före de resterande 56 startande i klassen.
Före detta Ö-viks ryttarinnan Hanna Östman med Pampas, tog en tionde placering. PERNILLA NÄSLUND

SPORTEN

Mer läsning

Annons