Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasse Jonsson satsar på tränarkarriär

/
  • Förre Modobacken Hasse Jonsson har lagt sin aktiva karriär bakom sig men har redan påbörjat en ny så smått. Han ska syssla med fysträning och här övervakar han ett pass med NHL-proffset Victor Hedman.
  • Hasse Jonsson ska i sin nya roll som fystränare se till att de som tränar får rätt vägledning från början med individuella träningsprogram.

Förre hockeystjärnan Hasse Jonsson var sannerligen inte den som lämnade någonting åt slumpen när han tränade inför och under en säsong.
Snarare tvärtom.

Annons

– Men hade jag haft de kunskaper jag har samlat på mig idag om träning över huvudtaget hade jag undvikit många av de skador jag åkte på under min aktiva tid, säger Hasse Jonsson, som inom kort påbörjar en ny karriär som fystränare i ett eget företag, och fortsätter:

– Nu vet jag ännu bättre vad träningen har för betydelse, oavsett vilket idrott det handlar om, och det här kan man väl säga är ett sätt för mig att ge någonting tillbaka för allt det fantastiska jag fick vara med om under min resa som hockeyspelare i Sverige och i NHL.

Hasse Jonsson har ganska nyligen avklarat STAC Elittränarutbildning i Ronneby som av många anses vara den bredaste, djupaste och mest effektfulla tränarutbildningen i hela Norden.

– Kortfattat kan man säga att utbildningen består i att man får lära sig allt om uppbyggnadsträning från grunden, och nu med facit i hand vet jag hur otroligt viktigt det är att man tränar korrekt, säger Hasse och fortsätter.

– Det finns otaliga exempel på de springer eller tränar i andra former så hårt att de nästa kräks till slut, och då är många nöjda för att de pressat sig till det yttersta. Men vad flertalet inte tänker på är om de verkligen har tränat rätt och verkligen fått ut full effekt av träningen.

– Jag brukar säga att en tränare inte ska vara hård, utan vara bäst. Med bäst menar jag att det ska vara en person som kan ge rätt vägledning i träningen.

Hasse Jonsson har alltid varit intresserad av träning, och kombinerat med sin målmedvetenhet fick han uppleva en fantastisk karriär som hockeyspelare. Han var med och vann TV-pucken, SM-guld med Modo Hockey, VM-guld med Tre Kronor och fick uppleva fyra säsonger i NHL med Pittsburgh Penguins varav två säsonger ledde fram till slutspel med klubben.

– Det är svårt att plocka ut någon enskild höjdpunkt utan det är många härliga minnen man har. Men just den där vinnarkänslan är obeskrivlig och det kan lika gärna vara ett guld som att vinna en sjunde och avgörande match i en kvartsfinalserie i NHL.

Ett par år innan Hasse slutade sin egen hockeykarriär i Modo hade han stora problem med ryggen och svårt att få bukt med smärtorna. Ända tills han träffade Joakim Dettner av en slump i Örnsköldsvik – samma person som har utbildningen i Ronneby han nyss avslutat.

– Han gjorde en screening och tester på mig anpassat för mig som hockeyspelare. Jag fick ett individuellt träningsprogram som steg för steg gjorde underverk. Alla smärtor försvann.

Allt det här sammantaget fick Hasse Jonsson att intressera sig ännu mera för träning och på vilket sätt den ska utföras för att få bästa effekt.

– Allt byggs upp efter individen och i det koncept jag kommer att använda mig av får man börja med att göra olika tester. Utifrån resultaten av dem utformar man personliga program som är funktionellt mot den sport som utövas.

– I mitt arbete nu vill jag hjälpa alla oavsett nivå vare sig man är motionär eller elitidrottsman. Alla har något man vill förbättra. Genom en screening och ett eget träningsprogram kan man nå lyckades resultat eller uppsatta mål.

Hasse Jonsson har smugit i gång under sommaren genom att sköta träningsupplägget för såväl Fredrik Warg som NHL-proffset Victor Hedman.

– Utan att överdriva kan jag säga att det var det bästa jag gjorde när jag övergick till det här personliga programmet. Jag har förbättrat mig massor tack vare den här träningen, sa Victor Hedman under sitt sista träningspass i Örnsköldsvik före avresan till Tampa i USA där en ny NHL-säsong snart tar vid.

Mer läsning

Annons