Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt slag för idrotten – taxorna i hallar höjs med upp till 50 procent

ÖRNSKÖLDSVIK. Kultur- och fritidsnämnden går på knäna. Då får föreningarna betala.
Taxorna i hallar och samlingslokaler höjs med upp till 50 procent.
– Vår ekonomi är redan ansträngd, säger ÖSK:s kassör Gunnar Melin bekymrat.

Annons

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Lindgren (s) talar klartext:
Vi klarar inte budgeten utan ökade intäkter.
Eftersom alternativet att lägga ner delar av verksamheten inte är aktuellt krävs taxehöjningar. Kraftiga taxehöjningar. Allt tyder på att nämnden i dag klubbar igenom ett förslag som ska förstärka kassan med 651 000 kronor.

MÅSTE ÖKA INTÄKTERNA
Visst har det funnits olika synpunkter, men alla är rörande överens om att vi måste öka intäkterna. Det finns inga förslag på andra lösningar, säger Bengt Lindgren.
Höjningen träder i kraft den 1 juli 2002. Hyrorna i sim- och sporthallar och samlingslokaler höjs med 50 procent för vuxenverksamhet och 20 procent för ungdomsverksamhet. För Bjästa Ishall, Skyttishallen och Kempehallen gäller 50-procentiga höjningar rakt av.
I kommunens klubbar är oron nu stor över hur detta ska slå mot redan ansträngda ekonomier.
Vi har det tufft, och jag har svårt att se var vi ska kunna skära, säger ÖSK:s kassör Gunnar Melin. Att öka intäkterna är nästan omöjligt i dagens läge.
Höjningen träder i kraft vid halvårsskiftet och påverkar därför först nästa säsongs verksamhet. Helt klart är att den kommer att kasta en tung skugga över kommande budgetarbete. För ÖSK:s del lär de olika sektionerna få ta de största smällarna.
Vi delar på mycket av kansliverksamheten, och den kan knappast minskas, säger Melin. Inte med två innebandylag i högsta serien och ett division I-lag i hockey.

BESVIKEN TRÄNARE
I Skyttishallen var det som vanligt full fart på isen i går kväll. Men beskedet om de bistrare tiderna sänkte humöret.
Det här låter inte bra, säger Johnny Hurtig, tränare för ÖSK:s B-juniorer. Antingen får vi kortare tränigstid, eller så måste klubben måste ta ut mer pengar från spelarna.
Hurtig är kritisk till att ungdomsidrotten drabbas.
Det brukar slå tillbaka. Om ungdomarna inte sysslar med hockey eller innebandy kanske de drar runt på stan i stället. Och blir det dyrare får vi svårare att locka folk.
Tränarens ord har förankring i omklädningsrummet.
Hockeyn kostar ju mycket redan nu. Medlemsavgift på 2000 kronor, och så får vi själva betala resorna till bortamactcherna, säger junioren Jörgen Johansson.
Klart att en del kan bli tveksamma om det blir ännu dyrare. Särskilt de som inte har det så gott ställt hemma.
För Modo Hockeys del är läget något annorlunda. Klubben betalar i dag en fast summa på en miljon kronor för att använda Kempehallen vid träning och match. Avtalet löper ut just den 1 juli nästa år, och ska inom kort omförhandlas. Klubbdirektören Peter Blomqvist måste därför utgå från hypoteser när han ska bedöma skadan.
Men höjs hyran lika mycket för oss slår det ganska hårt, säger han. Hoppas bara kommunen förstår värdet av Modo Hockey ur marknadsföringssynpunkt.
Att kultur- och fritidsnämnden ser sig tvingade till chockhöjningen beror dels på en gammal momsbörda för Paradisbadet 300 000 kronor togs bort 1993, men måste nu betalas dels på generellt ökade kostnader. Problemen kan inte knytas till något speciellt område.
Parallellt med översynen av taxorna har nämnden även börjat se över alla bidrag. Utredningen har dock inte kommit lika långt, och är klar först hösten 2002. Ett tänkbart scenario är alltså att kommunen först tar med ena handen och sedan ger med den andra.
I alla fall om man vill undvika att föreningarna drar ner på sin verksamhet.
Att höja med 50 procent känns väldigt häftigt.
Ja, visst är det så, säger Bengt Lindgren. Men vi har inte mycket val.
Vad har du att säga till föreningarna...
Klart det blir kämpigt. Men den diskussionen får vi ta då.

GUSTAF HÖÖK

Mer läsning

Annons