Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösands Ridskolahåller ner kostnaderna

/
  • Glada ridlärare i Härnösand, över att ridskolan håller ner kostnaden för eleverna, Elin Hellström, Sara Näslund, Ingela Jacobsson och Caroline Löwenhjelm, kan sträcka på sig.
  • Julia Sjölund är en av många som trivs på ridskolan i Härnösand.
  • Ridläraren Sara Näslund räds inte att sätta sig i traktorn för att hjälpa till med sysslorna.

Tillsammans med ridsport är ishockey den överlägset dyraste idrotten för barn och ungdomar.
Men ska man rida är Härnösands Ridskola billigast.

Annons

– Det är roligt att höra, säger ridskolechef Elin Hellström.

Så här ser siffrorna ut för Ångermanland:

Härnösands Ridskola: 1900-2000 kronor för 20 lektioner.

Ramsele Ridskola: 2100 kronor för 18 lektioner.

Kramfors Ridskola: 2340 kronor för 18 lektioner.

Örnsköldsviksortens Ryttarförening: 2900 kronor för en termin.

Holafors Ryttarförening, har inte samma förutsättningar, inga anställda och 30 medlemmar. Där kostar det 1400 kronor för 16 veckor.

Över huvud taget är priserna låga i landskapet om vi jämför med storstäderna, i Stockholm kostar en termin 7 500 kronor, i Göteborg och Malmö runt 6 000 kronor, i Luleå 4 000 kronor. I länet handlar det om 3 500 kronor för en termin.

I denna undersökning är inte utrustning medtagen, men köps den begagnat får 300 kronor läggas till.

Ridskolechefen i Härnösand är inte förvånad över siffrorna och menar att det beror på att man i Härnösand från början låg på en väldigt låg nivå och trots årliga höjningar fortfarande ligger lägst.

Men myntet har också en baksida.

– För oss som förening är det tajt och det blir tajtare för varje år som går. Vårt problem är att det inte satsas på den nuvarande anläggningen. Ridhuset och stallet är i så dåligt skick att det måste göras något akut.

Ridklubben i Härnösand har länge uppvaktat kommunen om pengar till en ny- eller ombyggnad och nu finns ett beslut om projektering i 40-50 miljoner kronor klassen. Elin Hellström hoppas på besked före jul om att man ska gå vidare och att det slutgiltiga beslutet ska fattas snart.

– Även här hos oss kan nya föräldrar reagera på priset och tycka att det är dyrt. Men vi förklarar vad man får för pengarna och vad allt kostar så brukar de flesta tycka att det är bra. Ridsporten har väldigt stora kostnader i hästarna som ska tas om hand varje dag under året.

Härnösands Ridskola håller ner kostnaderna genom att inte ha någon anställd vaktmästare och ridlärarna får själva köra traktorerna med mera.

– Den stora kostnaden som vi sparar är den ideella arbetskraften och den har ökat, för intresset bland elever och föräldrar är stort.

Mer läsning

Annons