Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand satsar på junioren Nyman

/
  • Dags för elitseriestart för Härnösand/Team First Hotels, men först efter 74 mil i bil för Fredrik Nyman (i förarsätet) och Andreas Prytz. Lagets etta Anton Sandström samt skippern Marcus Hasselborg ansluter i Stockholm på väg mot spelorten Jönköping.
  • Vi lät Fredrik Nyman och Andreas Prytz ranka de tuffaste motståndarlagen i årets elitserie. Inte oväntat föll valet på OS-laget Edin från Karlstad med lag Eriksson från Lit CC som runner-up.

Efter en lång rad av pallplaceringar hamnade Härnösands elitserielag First Hotels på en femteplats ifjol.
– Det var vi inte alls nöjda med. Nu gör vi en omstart med Fredrik Nyman i laget, säger veteranen Andreas Prytz.

Annons

Det finns faktiskt ett par nyheter i curlingens seriesystem på herrsidan i år. Den stora förändringen är att antalet omgångar i matcherna bantats från 10 ned till 8.

– Det finns väl både för- och nackdelar med det, men jag tycker nog att det positiva överväger. Matcherna blir framförallt snabbare när alla matcher spelas med maxtid, säger Andreas Prytz som aviserar att det här kan vara hans sista säsong på elitnivå.

– Nu som småbarnsförälder börjar man känna av alla de långa resor man tvingas göra som curlare på elitnivå. Därför känns det jätteroligt att vi har fått in en ambitiös och målmedveten kille som verkligen har framtiden för sig, fortsätter Prytz och nickar mot bordsgrannen Fredrik Nyman, 18.

De två känner varandra rätt väl efter eleven Nymans 2,5 år på curlinggymnasiet med Prytz som lärare.

– Det känns förstås tryggt att man har Andreas i laget, de andra hade jag ju knappt träfat överhuvudtaget innan, men egentligen inte något extra bara för att han är min lärare, medger Fredrik Nyman som fått ta position två i laget.

En plats som just Prytz haft på senare år i Härnösandslaget.

– Jag är skipper och spelar fyra i mitt juniorlag, men spelet som tvåa har jag testat på förut i seniorsammanhang och det känner jag mig rätt trygg i nu. Jag vet vad som förväntas av mig, säger eleven Nyman.

– Eftersom den normalt spelande trean Peder Folke är inne på det sista året på Handelshögskolan kommer jag ta den positionen i elitserien efter de helgerna passade hon illa. Hittills har vi väl inte rosat marknaden direkt, men förhoppningsvis vänder det nu.

Den andra stora förändringen är att serien bantats från 16 till 12 lag. Det gör att samtliga lag kommer att kunna vara på en spelort samtidigt.

Den första spelorten är Jönköping och matcherna där inleds på fredag.

– Vi kommer att spela sex matcher därnere och vi ställs mot rätt många tuffa motståndare. Kan vi komma hem med tre vunna är det godkänt, tar vi fyra av sex har vi ett riktigt bra slagläge inför andra halvan/slutspelet här hemma i mars, slår Andreas Prytz fast.

Mer läsning

Annons