Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hardy ska vara kvar”

Tre Kronor-Vitryssland 3–4.
Största fiaskot i svensk idrottshistoria.
Eller är det verkligen det?
Slagskott&Tacklingar har pratat med Pirro Alexandersson, en av svensk hockeys skickligaste analytiker .

Annons


Pirro är precis som vi alla andra hockeyintresserade besviken över Sveriges snöpliga sorti ur OS. Och han räknade också med att Tre Kronor skulle slå ut vitryssarna.
Men han såg något i den första matchen mot Kanada som många andra, framförallt inte media, såg.
Ingen analyserade den matchen. Tre Kronor blev alldeles för upphaussade och vi fick många hejaklacksledare, säger Pirro.
Pirro menar att grunden till Sveriges misslyckande kan hittas redan i premiärmatchen mot Kanada, där vi trodde att vi var världsmästare och där media och spelare samlade på sig en massa övermod.
Allvarligt, vad gjorde Kanada i den matchen? frågar Pirro och ger sedan svaret själv.
De grundlurade Tre Kronor.
Nu spelar Kanada OS-final medan de svenska stjärnorna fick packa trunkarna.
Tycker du att vi har en övertro på svensk ishockey?
Nej, inte på landslagsnivå. Det är otroligt jämnt mellan de bästa lagen och nästan inga marginaler alls. Under en lång turnering brukar det bli en förlust, men då har det gällt VM och då har man haft råd med en förlust. Kom ihåg att vi förlorat mot Polen och Östtyskland.
Vad gick fel då?
Jag tror att ledningen tänkte fel. Ta till exempel svenska handbollslandslaget. Har de jobbigt i en match så säger de alltid att de ska förbättra försvarsspelet. Efter matchen mot Vitryssland sa Hardy att vi skulle gjort fler än tre mål. Det är bättre att säga att vi inte ska släppa in tre mål.
Har vi en övertro på NHL?
Ja, den ligan är marknadsförd med höga löner. Där spelar de mest individuellt skickliga spelare som finns, men de utvecklar bara sådant de redan är bra på. Jag tycker ligan är lite överreklamerad och NHL blir framförallt mer ålderstiget. Spelarna där blir inte precis piggare.
Coacherna tar bara ut megastjärnor, det är inte säkert att de passar ihop.
Skulle Hardy och Hedberg tagit ut ett annat lag?
Nej, det tycker jag inte. Men jag kan inte uttala mig om vilka roller spelarna hade. Däremot saknar jag ingen enskild spelare i den här truppen.
Elitserien då, har den blivit sämre?
Ja, med tanke på den takt vi tappar spelare. Nu försvinner killar, medelspelare, ut i proffslivet efter bara en säsong i elitserien och då går det inte bara att fylla på. Utlänningarna som kommer hit är heller inte lika bra som för några år sedan. Då hade vi riktigt bra importer, speciellt finländare som Esa Keskinen och Raimo Helminen.
Det som är allra mest oroande är återväxten inom svensk ishockey. Vi måste lägga krutet på bättre juniorligor och vi måste slussa in yngre spelare. Ishockey är en smal idrott och det är farligt att åka ur OS för intresset och rekryteringens skull.
Vad är medias roll?
Det jag saknat är någon som kunde hissa varningsflagg efter matchen mot Kanada. Men er uppgift är ju att sälja tidningar och goda nyheter säljer.
Och vad säger du om Hardy Nilssons roll?
Det blir bottennapp titt som tätt. Nu skedde det i en utslagningsmatch och då blev det ännu värre. Men det här har ändå tappat alla proportioner och det är inte världens undergång.
Det man kan säga är att lagledningen borde ha analyserat de första matcherna och sett till att spelarna satte ner fötterna på jorden.
Så Hardy borde få sparken nu?
Nej, nej. Det är klart att han ska ha fortsatt förtroende. Man kan väl inte ge honom sparken efter en (förlust)match. Vad skulle bli bättre av en sådan åtgärd?
Det är inte landslaget som är svensk ishockey, utan det är vi här hemma. Ungdomshockeyn är själen och det är där klutarna ska sättas in.

SPORTEN

Mer läsning

Annons