Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kommer Jaensson

Själevad. Nye Solängettränaren Peter Jaensson är en trevlig prick. Dialekten avslöjar en barndom och uppväxt i landets södra delar. Det visar sig stämma. Han kommer från Bergsjö, en liten by mellan Kalmar och Landskrona.
Hästintresset kom tidigt, travet något senare. Peter trivs bra på Solänget och det är med stor glädje han tar sig an utmaningen att etablera sin tränarerörelse.

Annons

Peter Jaenssons hästintresse vaknade tidigt. Vid tioårsåldern började han med ridning, främst med hopphästar.
Några år senare kom travintresset som sedan dominerat tillvaron fullständigt.
Framgångsrike Kalmartränaren Magnus Sandgren hade en träningscamp i närheten och han sysslade med en hel del ridträning. Jag hade krav på mig hemifrån att skaffa en utbildning så det blev tvåårigt jordbruksgymnasium, men sedan började jag direkt hos Magnus.
Därefter har det blivit anställningar hos flera olika tränare, bland annat hos Goya som då hade Mack Lobell i träning. Under den tiden vann jag bland annat ett V75-lopp med Expensive Ås vilket var ett otroligt lyft för mig, berättar Peter.

TIO HÄSTAR I STALLET
Med egenägda Piccoli tog Peter ett tiotal segrar. En duktig häst som tjänade drygt 400.000 och var med i samtliga danska årgångsfinaler för fyraåriga ston.
Enligt Peter hade hon säkert kapacitet för att tjäna mer pengar än så, men samtidigt konstaterar han betydelsen av lärpengar. Peter drar nu igång den egna tränarerörelsen med tio hästar i stallet.
I nuläget har jag tio i egen träning, samt fyra hästar som inte fått plats hos Anders Skoglund på Bergsåker. Det är mest unghästar och de stora framgångarna får förmodligen komma lite längre fram.
Visst kan jag ta in gamla hästar som andra misslyckats med, men det är väldigt svårt och inte särskilt stimulerande. Jag har bara fyra starthästar och Ö-viksägde Grymling är som fyraåring faktiskt äldst i stallet. Han har tjänat fina pengar och har många lopp att starta i.
Fler borde satsa på kallblod. De är billigare i inköp och det finns otroliga pengar att tävla om i alla unghästlopp. Jag ser kallbloden som en stor tillgång, fastslår Peter.

FUNNIT SIG TILLRÄTTA
Peter trivs bra och det råder en trivsam stämning i stallet. Han har varit vid banan sedan mars månad, till en början som förste man för Bergsåkertränaren Anders Skoglunds filial. Familjen kom lite senare, men har också funnit sig väl tillrätta.
Det är trevligt folk här på Solänget, och jag tycker att man har en bättre sammanhållning än på många andra travbanor. Sedan saknar jag inget när det gäller att träna hästarna. Det finns kanske inga riktigt bra möjligheter att ridträna men då får man improvisera. Ridträning är ett bra komplement på vissa hästar, gärna kallblod. Men allt handlar om individanpassad träning. Jag låser mig inte vid något förutbestämt koncept.

BÅDE RIS OCH ROS
Numera har travsporten infört krav på särskild utbildning för alla nya tränare. Denna utbildning sker vid travsportens egen skola, Wången, några mil utanför Östersund. Peter har precis genomgått den sista etappen, själva tränareutbildningen, vilken alltså är obligatorisk.
Det var väl både bra och dåligt. Wången är en fantastiskt fin anläggning, med bra boende och bra mat. Ekonomibiten var väldigt värdefull. Mycket intressant och det hade gärna fått vara ännu mer om databokföring och sådant. Däremot var det för mycket korvstoppning. Många föreläsningar om samma saker varav en del var direkt tråkigt.
Och trots att det kallas tränareutbildning handlar inget om att träna häst. Och det är helt i sin ordning, när man kommer till den här kursen skall man givetvis redan kunna detta, betonar Peter.
Hur kan man då profilera sig som ny travtränare?
Ja, främst genom framgångar naturligtvis. Sedan kommer jag att ha en egen hemsida på internet med kontinuerlig uppdatering. Den blir klar i februari månad. Tyvärr ganska svårt att sälja hästar men jag hoppas kunna dra igång ett konsortium. Jag har en del kontakter med gamla hästägare söderifrån.
Jag kommer att jobba aktivt för mina hästägare. Det skall vara roligt att äga häst hos mig. Gärna tillsammans med kompisar, säger Solängets nye tränare Peter Jaensson.
B-O MÅNSSON

SPORTEN

Mer läsning

Annons