Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammarby vann Modo-cupen

Örnsköldsvik. – En tung förlust och det känns bittert.
Modospelaren Tommy Enström efter nederlaget mot Hammarby i Modo-cupen som avgjordes för 34:e gången i följd.
Hemmagrabbarna hade greppet om gårdagens final, men ”Bajen” kontrade farligt och mellan stolparna storspelade Kim Martin. Stockholmarna vann med 2-1 (1-0, 1-1) inför 1 500 åskådare i Kempehallen!

Annons

Men det är inte dåligt att komma tvåa heller, sa 15-årige Tommy Enström.
Nej, det är det sannerligen inte. Modo-cupen är en av landets bästa turneringar för pojklag. Senast Modo tog hem den egna cupen var 1995. Man var även i final 1998 då det blev förlust mot Mora.
Tommy Enström och hans lagkompisar ska ha ett stort beröm för att man bjöd på en trevlig offensiv hockey under fyra dagar. Bra fart på skridskorna och ett bra passningsspel samt många mål. Visserligen blev det bara en fullträff i finalen. Chanser fanns, men...
Berömde Kim i målet
Hon är duktig i målet och hon höll dem kvar i matchen, sa Tommy och syftade på Kim Martin i Hammarbys mål som räddade 23 skott.
Kim blev vald till turneringens bästa målvakt.
Att Modo var det bättre laget i finalen höll Hammarbyledarna med om.
Modo var bra. De stressade oss hela tiden och vi hade stora problem med deras forechecking. Det var inte vår bästa match i turneringen och jag är glad att vi ändå lyckades vinna, sa Krister Falk,
Hammarbys coach.
Tidigt i går morse spelades semifinalerna. Modo hade en tuff uppgörelse med Lidingö från Stockholm. Modo kvitterade till 4-4 i slutminuterna och 34 sekunder in på förlängningen sköt Johan Lundqvist sitt Modo till final.
Hammarby hade en betydligt lättare semifinal. Hela 10-1 mot finska Porin Ässät.
Det är roligt för oss att möta lag från Norrland och därför var det bättre att det blev Modo i finalen. Lidingö är våra stora rivaler i Stockholm och vi har mött dem många gånger, kommenterade Krister Falk som coachat Hammarbylag i Modo-cupen tidigare.
Bajen vann turneringen för sjunde gången. Innan årets triumf hade laget inte segrat sedan 1985.
Det kryllade av TV-puckspelare i finallagen. Hela 17 stycken. Nio i Modo och åtta i Hammarby.

TIDIGT BAJEN-MÅL
Hammarby fick en kanonstart. Redan efter 1.16 prickade Niklas Ekberg in 1-0 efter en snabb spelvändning. Niklas drog till från vänsterkanten och pucken gick in högt bakom Robert Östman i hemmamålet.
Modo skapade sedan ett par fina chanser. Erik Gyllander träffade bland annat stolpen. Men Hammarby var inte ofarligt i kontringarna. I slutet av första räddade nämnde Östman ett friläge som Sebastian Ellerstedt hade.
Efter 12.29 av den andra perioden kom det efterlängtade målet för Modo. Det i spel fem mot tre. Tommy Enström höll sig framme på en målvaktsretur.
Drygt fem minuter från slutet kontrade Hammarby in 2-1. Sebastian Ellerstedt fick bra träff från högerkanten.
När 35 skeunder var kvar plockade Modo ut målvakten och spelade sex mot fem. Men hemmagrabbarna lyckades inte överlista Kim Martin.

TVÅ LOVANDE HKH:ARE
Vi hade det mesta av matchen, men de utnyttjade chanserna, sa Tommy Enström som kom med i All Star Team.
Det gjorde också hans kedjekamrat Mattias Hellström. Två talanger från Höga Kusten Hockey, som lånades ut till Modo för den här turneringen. Båda spelade nyligen tre pojklandskamper mot Finland i Göteborg segrar i samtliga.
Vi hade varit med på två träningar innan cupen drog igång. Men det var inte svårt att komma in i laget och dessutom spelade vi ihop med många i TV-pucken, berättade Tommy som kommer från en hockeyfamilj.
Brorsan Tobias spelar med Modos A-juniorer och Tomas, 12 år, lirar i HKH.

ELITSERIEDOMARE
Tommy och Mattias spelar till vardags i Höga Kustens A-lag (division II) och i klubbens B-juniorer.
Det var inte bara spelet som höll hög klass i finalen. Domare var ingen mindre än Ulf Rådbjer som dömde lördagens elitseriematch mellan Modo och Timrå. Finalens linjemän hör också hemma i elitserien, Åke Andersson från Husum och Peter Sondell.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons