Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglunds framtidslöfte tog USM-silver ”Det här trodde jag aldrig”

TORSBY. Han var decimeter från guldet. Men ändå glad och belåten efteråt.
- Det här trodde jag aldrig. Jag är otroligt nöjd, sa en glädjestrålande
Emil Gyllroth efter USM-silvret i Torsby på lördagen.

Annons

Sprinttävlingar stod på programmet i ett vårvarmt nord-Värmland, där plusgrader i kombination med kraftig blåst tagit hårt på det redan tunna snötäcket.
Därför bestod underlaget mestadels av blöt konstsnö, något som tvingade de många vallarna att tömma ett antal klistertuber under morgontimmarna.
Det stämmer. Det är bara klister som gäller nu, förklarade Hägglunds-ledaren Robert Gyllroth.
1,2 kilometer var distansen, såväl för tjejer som för killar. Först gällde kval, där man startade enligt normal modell, dock med endast 15 sekunders intervaller. De 16 bästa i kvalet gick vidare till kvartsfinal.
För Örnsköldsviks bidrag på tjejsidan blev det dessvärre inget avancemang.
Frida Nylander var närmast låg länge på 16:e och sista kvartsfinalplats men petades nesligt ner av de sist startande åkarna.

BRA GENOMKÖRARE
På killsidan fanns vissa förhoppningar på avancemang, främst då från Emil Gyllroth som slutade åtta i fredags.
Emil, som känt sig krasslig, var dock ingen större optimist innan loppet. Men en fjärdeplats i kvalet var precis vad han behövde. Kvartsfinal och semifinal gick smidigt och nu släppte den seghet som Emil känt tidigare under mästerskapen.
Fredagsloppet var nog en bra genomkörare. Jag kände mig visserligen lite svag i armarna i kvalet, men sedan lossnade det. Så inför finalen kände jag att jag hade chans på pallen, menade Emil Gyllroth.
Finalen blev en rysare. Fyra vinstsugna killar i en kamp man-mot-man. Hägglundsåkaren kom iväg bra från start och utkämpade en hård strid med Fredrik Carlström, Jäderfors om vem som skulle ta det bästa spåret i första uppförsbacken.
Tyvärr hade jag lite bakhalt och fick släppa förbi två stycken, förklarade Emil.
Men i sista backen hände något som helt ändrade förutsättningarna inför spurten. Ledande Henrik Lyngmark, Malmberget, snubblade till och krokade i tvåan Fredrik Carlström. Emil Gyllroth tog tillfället i akt och smet förbi.
Jag såg när de föll och tänkte direkt att nu har jag läget, nu ska jag ta det här.

GRYM SPURT
In på upploppet kom hägglundaren, tätt följd av ursinnigt jagande Fredrik Carlström och Henrik Lyngmark. I spurten var Carlström den starkaste och Emil fick nöja sig med andraplats.
Han var grym på att spurta och jag hade inget mer att ge. Men jag är otroligt nöjd. Det här trodde jag verkligen inte som det har känts de senaste dagarna. En stor upplevelse, skrattade Emil och gottade sig åt silvermedaljen.
Hans lagkamrater lyckades inte ta sig vidare från kvalet, men stämningen var av naturliga skäl ändå uppåt när Hägglunds-bussen rullade iväg mot förläggningen i centrala Torsby på lördagseftermiddagen. ANDERS BYSTRÖM

SPORTEN

Mer läsning

Annons