Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: Ny seger – läge för lite gnäll

Modo vinner tämligen enkelt hemma mot ett stukat Brynäs, man tar tionde SHL-vinsten på elva matcher, Modo fortsätter klättra i tabellen och allt är frid och fröjd.

Annons

Eller?

Ja, men här är lite gnäll likt förbaskat.

Vi vet att målvaktspelet håller svensk världsklass, att Modos penalty killing är outstanding och att försvarsspelet i stort är fantastiskt bra.

Men som Anders Forsberg sade i en intervju förra lördagen, det finns mer att plocka ut.

Som den här disciplinen som heter power play... Den här säsongen har det i stort sett handlat om ett två minuter långt power break när Modo fått numerärt överläge och mot Brynäs blev det definitivt inget fall framåt.

Efter tolv minuters spel hade Modo haft fyra numerära överlägen, ett 5–3-läge i 1.29 – och Brynäs har fram till dess gjort matchens enda mål. Faktum är att Modo knappt skapade en målchans i alla sina power play.

Jag vet att Barry Smith och Jan-Axel Alavaara har en intern tävling mellan deras "special teams" och jag hoppas för Smiths skull att det inte handlar om stora pengar i den tävlingen.

Modos box play är magiskt, Modo power play är impotent. Någon lustigkurre noterade att Modo matchar fem forwards i numerärt överläge, och sa "testa fem backar nästa gång..." Tja, varför inte?

Gnälligt? Ja, lite, men lek med tanken att ett fungerande kollektiv också skulle ordning på ett power play, då blir ett redan bra lag ännu bättre.

Modo har som sagt annars ingredienserna för att jaga i toppen och haka av streckmonstret där i botten. Grundspelet sitter, man har en bredd där alla fyra formationer producerade mot Brynäs och man ser fysiskt starka ut.

Dessutom har man en återväxt i gruppen, ett helt gäng ungdomar som inte bara tar en plats, de går in och gör skillnad också. Modo behöver inte längre stirra så där avundsjukt på till exempel Skellefteå längre.

Visst, skador kommer att finnas med i spelet även i fortsättningen, men Modo har en sådan bredd nu att man inte behöver chansa, man kan vila och rehabilitera spelare och när Spina, Possler och Hedberg är tillbaka får Anders Forsberg angenäma problem.

Till sist måste jag för femtielfte gången den här säsongen också hylla Modos målvakter, den här gången Anton Forsberg. Modo har vid alla vinster, förutom vid två tillfällen, vunnit med uddamålet och det är segrar man tar för att man vinner målvaktsmatcherna.

Nu fick Forsberg en otacksam uppgift då Modo parkerade i anfallszon första halvtimmen, men han tog det han skulle samtidigt som han fick se Robin Rahm bli utbytt i mitten av matchen.

Och i nästa match, mot serieledande Skellefteå i ett förmodat knökfullt Fjällräven Center på lördag, lär Anton få sitta på bänken och se Linus Ullmark göra en bra match.

Mer läsning

Annons