Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: Förslag som skakar om svensk hockey

Expressen avslöjar att stora förändringar, extrema sådana, är på gång inom den kanske mest konservativa grupp vi har inom svensk elitidrott, Svenska Hockeyligan.

Annons

Förslag till förändringar som är sensationella och direkt märkliga, men inte alls förvånande då en liga under de senaste åren egentligen bara orkat med att byta namn och få domarna att prata i mikrofon under matcherna, detta under en tid då publiken sviker.

Enligt det dokument Expressen tagit del av så diskuteras bland annat slopad kvalserie, flytta upp två lag (wild cards) som inte baseras på sportsliga grunder, bildande av aktiebolag och införa lönetak.

Bland annat.

Jag har tjatat i flera års tid om att elitserien/SHL måste förändras, och några idéer har varit att utöka ligan till 14 lag, till och med 16, och dessutom skrivit om att man måste sluta lalla med speldagarna.

Men jisses, det är ju bara löjligt små förändringar, ren kosmetika, jämfört med vad som verkar vara på gång. SHL-klubbarna diskuterar alltså ett seriesystem som baseras på ekonomiska grunder och storlek på hallar och städer, inte på sportslig framgång.

Dessutom läggs succén kvalserien ned och även om lag som Troja, Asplöven eller Oskarshamn skulle lyckas vinna i en matchserie över bäst av sju matcher mot sista laget i SHL, så känns just de lagen diskvalificerade att gå upp enligt de nya spelreglerna.

Om jag är förvånad över det här utspelet?

Nej, inte särskilt. Redan förra säsongen var det rabalder då Modo och Frölunda tog in lockout-spelare och klubbar som LHC, HV 71 och Färjestad muttrade högst. I SHL är man alltid sig själv närmast. Just dessa klubbar har haft oväntat tufft i höst, så att en förändring var på gång var väntad.

Just att de sportsliga grunderna prioriteras är ju något unikt för vad svensk idrott står för. Att då ta in två wild cards (i det här fallet Malmö och Djurgården) är ett sådant självmål att utspelet egentligen är oförståligt).

Det har länge talats om att Stockholmshockeyn är på väg att dö, och det är ett ämne som dyker upp i varje litet hockeymagasin och hockeypodd.

Men är det inte upp till Stockholmshockeyns ansvariga att ta tag i det problemet?

I min värld är det här definitivt inte bra för de mindre klubbarna och orterna, som Örnsköldsvik och Leksand, och det här med att ge wild cards till större klubbar med fina arenor är ett rent hån mot varje eldsjäl som jobbar för och med svensk hockey.

Alltså, ställ er frågan, är verkligen Djurgården mer kvalificerad för en SHL-plats än Karlskrona, Karlskoga och Asplöven?

Allvarligt, lägg ner de här planerna nu innan ni dödar en produkt som fortfarande är attraktiv, även den kan göras bättre.

Men av de lagda förslagen är det bara ett war room som jag gillar.

Mer läsning

Annons