Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Getingen är tillbaka

ÖRNSKÖLDSVIK. Getingen var i dvala under flera år, och när han så småningom vaknade såg han ut som en tjock humla. Men nu är ordningen återställd.
Järveds IF har seniorverksamhet igen.

Annons

Förra veckan möttes Vancouver Canucks och Pittsburgh Penguins, en helt vanlig NHL-match i den oändligt långa grundserien. Men samtidigt en match som i sig är unik då den pyttelilla klubben Järved från den något större staden Örnsköldsvik hade fyra egna produkter på isen samtidigt. Hasse Jonsson, Markus Näslund, Daniel och Henrik Sedin är samtliga fostrade på Getinghovs utebana. Och inte ens Sveriges bästa plantskola Modo Hockey har haft fyra egna produkter med på isen samtidigt i en NHL-match.
Ensamma om bedriften?
Frågan är om något lag haft det?
Järveds IF släppte seniorverksamheten 1986 när Ö-vik Hockey bildades och när Ö-vik Hockey i sin tur gick i graven och blev ÖSK så fanns JIF kvar bara med ungdomsverksamhet på programmet. Seniorhockeyn ute i Järved och Bonäset höll till hos Järved Hockey.
Men nu, 15 år efter, att föreningens seniorverksamhet försvann så lever Getingarna igen.
Laget spelar i division II N C och uppträder under alias då laget fortfarande spelar i Järved Hockeys dräkter.
Vi har beställt nya dräkter, säger Rolf Edlund, kassör, lagledare och pappa till två grabbar i representationslaget.

EN FAMILJEANGELÄGENHET
När vi träffar Rolf sitter han i sekretariatet då Järved har hemmamöte med HKH.
Han och Christer Johansson, en gång ledare för Ö-vik Hockey, säger det inte rakt ut men de verkar gilla att Järveds IF är tillbaka med ett A-lag. Och snart är alltså getingen på bröstet också tillbaka.
Humlan blev lite väl fet, säger Rolf om det gamla klubbmärket.
Dagens A-lag är ett kompisgäng som följts åt genom alla ungdomslag. Snittåldern är runt 20 år och de lirar hockey för att det är det roligaste som finns. Men att Järved ska producera fler spelare till NHL tror varken Rolf eller Christer.
Med fyra spelare i NHL, alla uppvuxna på en uterink, är fullständigt unikt. Det kommer nog aldrig hända igen, säger Christer.
Men man ska aldrig säga aldrig, fyller Rolf i.
Christer Johansson var med som ledare när Markus Näslund och Hasse Jonsson härjade som ungdomsspelare på Getinghov.
Kallare för 15 år sedan
Det var lite andra förutsättningar för 15 år sedan. Då spelade vi på naturis i oktober hade en cup i november. Det går inte idag, säger Christer.
Då kunde lagen träna i princip hur ofta de ville. Dagens A-lag har ett, max två ispass i veckan och då tränar man klockan halv tio på kvällen.

FOKUS PÅ UNGDOMARNA
Jag tror att vi håller en lagom nivå. I Järveds IF har vi fokus på ungdomarna och vi driver A-laget på samma sätt som U-lagen. De äldre spelarna har inga fördelar, säger Rolf.
Christer Johansson säger också att det är viktigt att Järveds IF fått ett A-lag igen.
Vi har ju så få juniorlag i distriktet så ett A-lag i division II är en viktig inskolning för ungdomarna.
Och visst är det trevligt att getingen är tillbaka på seniornivå.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons