Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjunde upplagan av Öbackalufsen slog nya rekord – ”Det är fantastiskt”

123 löpare 2014. 155 i fjol och i år slog man det med omkring 100 fler. Och det var inte bara där det slogs rekord – även banrekordet för seniorer fick sig en rejäl putsning.

Annons

Starten när seniorerna påbörjade sina 5 kilometer.

Trots något hårda vindar var det många som tagit sig till Högslättens elljusspår i Härnösand under onsdagskvällen när det var dags för den årliga Öbackalufsen. Och nog blev det en riktig helkväll när den sjunde upplagan avgjordes - med slagna rekord både häroch där.

– Det är fantastiskt ikväll och vi slår deltagarrekord igen .Vi hade 150 föranmälda och har säkert lika många efteranmälningar. Så vi slårju fjolårets rekord så det bara sjunger om det, säger Öbacka löparklubbs Dag Agnarsson med ett stort leende.

Varför tror du att det växer så mycket?

– Det är en bra fråga, men det är väl för arrangemanget –att vi gör det bra.

Många omfamningar när knattarna gick i mål.

Först ut att starta under onsdagskvällen de lite yngre tävlande, och det var pojkar och flickor födda 2002 och framåt. Snabbast i mål var – precis som i fjol – Härnösand Draghundsklubbs Axel Berglund som förbättrade sig med hela 13 sekunder när han gick från 05:49 till 05:36 på sträckan 1,6 kilometer.

På seniorherrsidan var det Brännan Ifs Aklilu Habtom som tog hem segern och krossade det befintliga banrekordet på 16:55 när han efter fem kilometer sprang i mål på fantastiska 16:30.

– Känns helt okej, jag har tränat genom att springa på både bana och i skogen så det kändes bra idag. Det här var en bra sträcka, sa Aklilu Habtom själv direkt efter målgången.

Brännans Aklilu Habtom vid målgången

Inget banrekord slogs på damseniorsidan men snabbast i mål i årets Öbackalufsen var 15-åriga Nora Lignell som ledde efter 3,5 kilometer och höll det hela vägen. Klockan i mål stannade på 19:35.

– Det var roligt och jag känner mig nöjd, det gick bra.

– Vanligtvis håller jag på med längdskidor (i Lucksta IF) men brukar försöka springa några lopp på sommaren och denna distans passar mig bra, summerade en nöjd och glad Nora Lignell efteråt.

15-åriga Nora Lignell tar sina sista bestämda löpsteg i mål.

Men det var inte bara det rekordhöga deltagarantalet eller att banrekordet krossades som gjorde arrangören Dag Agnarsson glad, för honom fanns det något mer också.

– Ja, barnens lopp, det är verkligen jättekul att se småttingarna. Det är nästan höjdpunkten, säger han med ett stort leende samtidigt som knatte efter knatte passerar mållinjen.

Under väntan på seniorernas målgång hölls även en prisutdelning för de lite yngre som deltagit i dagens första lopp. Nummerlapparna samlades in och därefter drogs tre stycken deltagare som var och en vann varsitt presentkort på 250 kronor.

Med andra ord en riktig helkväll på Högslätten som innehöll det mesta man kunde önska sig – till och med kvällssol.

Ludvig Henning var en av de glada att ta emot presentkort.

Mer läsning

Annons