Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IAAF portar ryssar från OS

/
  • Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko. Arkivbild.

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) häver inte avstängningen av rysk friidrott från internationellt tävlande, uppger ryska nyhetsbyrån TASS.
Därmed är sannolikheten stor att ryska friidrottare utesluts från OS i Rio.

Annons

In i det sista försökte man från ryskt håll förmå IAAF att upphäva avstängningen av ryska friidrottare inför IAAF:s styrelsemöte i Wien på fredagen.

Rysslands president Vladimir Putin höll sig till både dopning och huliganismen under fotbolls-EM då han talade vid ett ekonomiskt forum i St Petersburg. Bland annat sade han att dopningsbrott inte bör ge kollektiva straff. Enligt Putin har Ryssland aldrig understött dopning på statlig nivå och att ryska myndigheter kategoriskt är emot all dopning.

Den ryske idrottsministern Vitalij Mutko bad i ett öppet brev IAAF:s ordförande Sebastian Coe att IAAF ska överväga det beslut som togs i november att utesluta ryska friidrottare.

"I ljuset av våra ansträngningar ber jag er att ompröva avstängningen av våra idrottare", skriver Mutko i brevet.

Från ryskt håll uppger man att man gjort tillräckligt för att få avstängningen upphävd.

Men bara ett par dygn före IAAF:s möte släppte den internationella antidopningsbyrån Wada en rapport om det ryska arbetet mot dopning efter avstängningen i november. Den pekade på flera problem som mött Wada och internationell expertis när de försökt arbeta i Ryssland. Kontrollanter har haft svårt eller helt stoppats från att närvara vid mästerskap för att utföra tester, de har utsatts för hot från personer från säkerhetstjänsten FSB, mängder av prover har ogiltigförklarats, bland annat för att de öppnats av ryska tullen och tester har inte kunnat genomföras för att aktiva hållit sig undan.

Den tvåfaldiga OS-guldmedaljören i stavhopp, Jelena Isinbajeva, hävdar att förbudet kränker de mänskliga rättigheterna och har för avsikt att gå till domstol för att få rätt att tävla internationellt, rapporterar TASS.

Vitalij Mutko säger till nyhetsbyrån att "beslutet var väntat" och "vi kommer att reagera".

Det blir därmed upp till Internationella olympiska kommittén att avgöra om ryska friidrottare ska tillåtas delta i Rio-OS. (TT)

Mer läsning

Annons