Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter succén i ungdoms-SM - nu siktar Karvonen mot OS

När ungdoms-SM under den gångna helgen gick av stapeln i Hässleholm vann 15-årige Elina Karvonen från IF Vingarna tre guld. Ett i slägga, ett i diskus samt ett avslutande i spjut på söndagen. Framtiden ser ljus ut för Örnsköldsvikstalangen som nu ser framemot ett SM i slutet av augusti för att sedan sikta in sig mot senior-OS. – Det är det största inom friidrotten. Sedan vilket år det blir får vi väl se, säger 15-åringen.

Annons

59,20 i slägga, 38,64 i diskus och 41,92 i spjut. Elina Karvonen hade inga problem att plocka hem segern i de tre grenarna hon ställde upp i.

– Det var väl mest bara att köra, i släggan gjorde jag tre kast innan jag stod över de tre sista så jag skulle ha ork till de andra grenarna. I diskuskvalet på lördagen gjorde jag två kast och i finalen på kvällen gjorde jag mitt längsta kast i femte kastet. I spjutet kom det längsta kastet i första omgången, säger hon.

Elinas tränare, och pappa, Kjell-Åke förklarar att avsaknaden av en innehall i Örnsköldsvik gör att hon inte kan kastträna något på hemmaplan under vinterhalvåret:

– Elina har alltid haft ett halvårs uppehåll där hon inte kastar för vi har ingen innehall att kasta i utan får åka till Umeå istället. Därför tränar vi främst på andra saker under den perioden. Men vi har en fantastiskt arena här på Skyttis, den är alltid öppen. Otroliga vaktmästare som alltid ställer upp så fort det är något. Vi har ett otroligt stöd från de som jobbar här.

Att ha sin pappa som tränare kan självklart ha både för- och nackdelar, Elina och Kjell-Åke har ett bra samarbete och förklarar att de tar mycket av det taktiska i bilen på väg till träningar och tävlingar.

– Det är skönt på vissa sätt, han vet hur jag fungerar och om det har hänt något så vet han det. Men ibland är det jobbigt, det följer med ganska mycket hem.

Elinas tre guldmedaljer från USM-helgen.

Framöver väntar en rad olika mästerskap och tävlingar, det är bland annat både VM och EM för ungdomar. Elina förklarar också att det stora målet är att få delta i senior-OS.

– Ett av målen är ungdoms-VM är i Kenya nästa år, då blir det slägga och spjut. Självklart vill man vara med i OS, det är det största inom idrotten. Sedan vilket år det blir får vi väl se, det är lite oklart, säger Elina och Kjell-Åke flikar in:

– Och i vilken gren är också oklart, då är det nog svårt att både vara med i spjut och slägga.

Härnäst väntar SM i spjut för 15-åringen som går av stapeln i Sollentuna 26-28 augusti. Hon skulle även ha varit med i slägga men avstår det av taktiska skäl.

– Släggan tar så mycket av det explosiva, och när släggan går före spjut blir det ingen bra kombination, förklarar Kjell-Åke.

Mer läsning

Annons