Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslagsstjärnan besökte Hägglunds fotbollsskola - gav barnen en oförglömlig dag: "Den coolaste jag vet"

Till vardags en lysande fotbollsstjärna i Frankrike och given i den svenska landslagstruppen - när hon under torsdagen besökte Hägglund IoFK:s fotbollsskola visste barnens glädje knappt någon gräns . – Otroligt att få så mycket kärlek av alla barn här, det är underbart, säger Sofia Jakobsson.

Annons

76 barn fördelade i fem åldersgrupper har i dagarna fyra ockuperat Bussbyvallens gräsytor och fyllt dagarna med fotboll, fotboll, ja, och så lite mer fotboll så klart - det är ju det veckan handlar om. Här har de spelat internmatcher, genomfört roliga övningar och fått sina alldeles egna bollar - men inget går att mäta med överraskningen som väntade på avslutningsdagen, torsdag, då Ångermanlands största stjärna inom fotbollen Sofia Jakobsson kom på besök.

– Hon är den absolut bästa och coolaste jag vet, hörs en flicka ur gruppen för de yngsta tjejerna säga och hon får medhåll av hela gruppen.

Gruppen för flickor födda 08 och 09 visade en otrolig glädje över Sofia Jakobssons besök - även om de blev något nervösa i stjärnans närvaro.

Under förmiddagen hann Sofia med att spela lite fotboll i samtliga fem grupper och nostalgikänslorna blev påtagliga för den i Hägglund IoFK fostrade anfallaren.

– Ja det är klart. Det här är en av de första gångerna jag är på Bussbyvallen sen jag flyttade från Örnsköldsvik och även om det känns som en lång tid sedan är det mesta sig likt, säger Sofia och blickar ut över sin gamla hemmaplan där den största skillnaden från då är den nu rätt slitna gräsmattan.

Det är tio år sedan Sofia tog sitt pick och pack, som 16-åring, och flyttade ned till Växjö för att gå på stadens fotbollsgymnasium. Tiden i Hägglunds är dock något hon aldrig glömmer trots att klubbadresserna efter det är av betydligtstörre karaktär och då är det framförallt året i Chelsea FC som sticker ut.

– Hägglunds är ju ändå min moderklubb och kommer alltid att vara det. Det var här jag spelade i hela min barndom och även en del av min ungdom så jag har alla i föreningen att tacka för mycket.

Det låter som att klubben betyder mycket för dig än i dag?

– Ja men absolut, det är tack vare dem jag kommit dit jag är i dag. Jag hade alltid bra tränare och medspelare, det är bara synd att de flesta lade ned sina karriärer.

Och för Sofia, tio år, kanske den här fotbollsskolan var precis lika kul som för de som är här i dag?

– Verkligen! Jag gick fotbollsskolan varje sommar tills jag blev för gammal för att vara med.

Sofia Jakobsson, 16 år, gör här en av sina sista träningar i Hägglunds IoFK innan flyttlasset då gick till Växjö. (Bilden är från 2006).

För Sofia väntar en lika spännande som fullspäckad sommar - först ett par läger och träningsveckor innan det till slut mynnar ut i den absoluta höjdpunkten, OS i Rio de Janeiro, Brasilien. Hon har dock varit noga med att hinna hem till Örnsköldsvik under uppladdningen då det annars inte blir speciellt många visiter under säsongen.

– Jag hinner ju bara hem över jul och på sommaren så när jag väl har möjlighet känner jag att jag verkligen vill komma hem.

Till vardags bor och spelar hon i franska Montpellier, en relativt liten stad med franska mått mätt men i proportion till Örnsköldsvik en metropol med ett nästan tredubbelt invånarantal. Det spelar dock ingen roll, Sofia är noga med att hemstaden fortfarande är en idyll lika uppskattad nu som då.

– Ja men det är så härligt och fint här uppe. Sen är det skönt att få slappna av lite, träffa barndomskompisar, familj och så.

Du talar väldigt kärt om Örnsköldsvik, är en återkomst i karriären möjlig eller blir det först efter skorna lagts på hyllan?

– Jag vet ärligt inte, men det är inte alls omöjligt att det blir så när jag börjar trappa ned min karriär.

76 ungdomar och 14 ledare otroligt glada över Sofia Jakobssons besök.

Efter att ha deltagit i såväl en-mot-en övningar som hinderbana var det så dags för fotbollsskolans 76 deltagande barn och 14 ledare att ställa upp för en bild med idolen - att få hamna närmast henne blev en nästan lika stor kamp som den om bollen i övningarna tidigare på dagen. Som en tröst för de som inte hamnade närmast så avslutades fotbollsskolan med autografskrivning och möjlighet att fotograferas med landslagsstjärnan.

Mer läsning

Annons