Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakobsson har landat i Sverige – och tokhyllas efter silvret: "Bär den med stolthet"

Artikel 14 av 14
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Örnsköldsviksfödda Sofia Jakobsson har landat med det svenska landslaget på Arlanda. Med sig, runt halsen, har hon ett OS-silver - en medalj som betyder mer än en personlig seger. "Hoppas vi inspirerat många unga", säger Jakobsson.

Annons

Det är mer än en andraplats, mer än ett OS-silver, som det svenska fotbollslandslaget kommer hem med från Rio.

– Vi har sprängt så många broar den här gången, säger Caroline Seger till Sportbladet direkt från Arlanda.

Det svenska landslaget med Pia Sundhage i spetsen mottogs av ett enormt mediauppbåd, men också massor av privatpersoner som ville hylla dem för insatsen i OS, när de landade på Arlanda under söndagen. Det svenska damlandslaget och Sundhage har kritiserats. Men när de stod för den bästa placeringen som ett svenskt damlandslag har presterat i ett OS någonsin vände tonen.

– Det svänger sa katten! Jag ryser när jag kommer in här. Det är lite skillnad från 2008 och 2012. Då kom jag ensam klampades här. Nu har jag ett helt lag med mig och det kommer en massa goa människor och möter. Jag ryser. Det är så fantastiskt.Då var det visserligen guld men det här slår allting, säger Pia Sundhage, tydligt tagen av stämningen, till Sportbladet, och stämmer upp i sång:

– Times They are A-Changing!

Sofia Jakobsson, Kosovare Asllani, Lotta Schelin och Lisa Dahlkvist under prisceremonin efter fotbollsfinalen mellan Sverige och Tyskland. Då kändes det tungt. Några dagar senare är det med stolthet de bär silvermedaljen.

TV-siffrorna för hur många som följde Sverige i semin och finalen gick i taket. Och trots att laget hade guld i sikte och hade svårt att uppskatta silvret efter att Tyskland varit det starkare laget i finalen har det nu sjunkit in hur mycket det där silvret egentligen betyder, inte bara för spelarna.

– Nu kan man verkligen glädjas åt medaljen. Att ta en medalj i OS är en bragd och jag tycker alla ska bära den här med stolthet, säger Sofia Jakobsson, född i Örnsköldsvik och fostrad i Umeå, och fortsätter:

– Det är fantastiskt att komma hem till så här mycket folk, det var inte vad jag trodde på när vi skulle komma hem. Det kändes deppigt efter finalen, men nu känns det verkligen som vi vunnit en silvermedalj.

Till vardags spelar hon i Montpellier i Frankrike och röstades ifjol fram till den bästa spelaren i ligan av tränarna. Nu har hon ett OS-silver att lägga till på meritlistan och för henne är det mer än en personlig seger.

– Det är fantastiskt kul att så många har varit insatta och kollat och hejat och att de är här idag betyder jättemycket, fortsätter hon.

Sveriges Sofia Jakobsson och Brasiliens Rafaelle i gruppspelet under OS i Brasilien.

Både Jakobsson och Sundhage menar att OS-silvret och den uppmärksamhet det gett är viktigt för fotbollen i Sverige och inte minst för damfotbollen. Sofia Jakobsson kommer ihåg hur hon själv satt klistrad framför TV:n när fotbollslandslaget kom hem och hyllades med en silvermedalj från VM 2003 och hur mycket det betydde för henne.

– Då satt man framför TV:n och kollade och de var verkligen hjältar för mig. Jag hoppas att vi inspirerat många unga spelare att drömma om att också få vara med på ett OS, säger Jakobsson.

Efter mottagandet på Arlanda väntar hyllningar i Kungsträdgården i Stockholm för alla OS-medaljörerna och det förväntas bli välbesökt, även om det regniga vädret beräknas dra ner publiken något.

– Det kommer bli många känslor. Det kommer bli mäktigt, säger Jakobsson.

LÄS MER:

Örnsköldsviks fotbollsstjärna Sofia Jakobsson om känslorna inför OS-finalen: "Svårt att beskriva"

Mamma Agneta om dotterns OS-succé: "Jag förstår nog inte hur stort det är"

Sverige till OS-final efter straffar mot Brasilien

Alla artiklar i
Sommar-OS i Rio 2016
Annons