Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandsmålvakt på landslagsläger: "Kul att få spela i blågula matchstället"

För två år sedan stod det och vägde. Bandy- eller Fotbollsgymnasium var frågan för den då 15-årige Jack Eriksson i Härnösand. "Efter det att jag fick göra A-lagsdebut i IF Älgarna i fyran förrförra sommaren bestämde jag mig – och det valet känns fortfarande bra", säger fotbollsmålvakten nyss hemkommen från ett landslagsläger.

Annons

Härnösandsmålvakten Jack Eriksson född 1999, spelar sedan i höstas i GIF Sundsvall. Nu har han varit på landslagsläger.

Jo, Ni läste rätt.

Landslagsläger.

Härnösandskillen Jack Eriksson var en av åtta målvakter på det fem dagar långa breddlägret för landets mest lovande P99-spelare förra veckan. Minus de som var med och spelade U17-EM i maj där Sverige nådde kvartsfinal.

Lägret genomfördes vid rikets idrottsliga epicentrum Bosön ute på Lidingö, Stockholm.

Läger där brukar betyda tester i all evinnerlighet?

– Nej, det var faktiskt lugnt på den fronten. Det var träningar, matcher och en hel del teori, berättar Jack som är fostrad i MoffeBK innan han via IF Älgarna tog klivet över till GIF Sundsvall förra hösten.

Ett naturligt val eftersom han kom in på fotbollsgymnasiet där.

– Jag sökte både Örnsköldsvik och Sundsvall, men det är klart att klubben med det allsvenska laget drog lite extra, erkänner Jack som svarat för en stark vårsäsong i GIF Sundsvalls U17-lag.

Jack har stått samtliga matcher i serien där man spelat till sig den imponerande målskillnaden 49–4.

– Vi förlorade dock mot Friska Viljor uppe i Örnsköldsvik med 3–2, så det returmötet på Norrporten Arena ser man fram emot lite extra, påpekar Jack som blev glatt överraskad när erbjudandet om en blågul lägerplats kom via sms från P99-landslagets förbundskapten Tomas Turesson.

Hur fort gick det att svara?

– Haha. Väldigt fort, säger Jack och skrattar. Jag hade visserligen hört av min tränare i U17-laget Mikael Bengtsson att jag gjort bra ifrån mig och att jag låg på gränsen för att få komma med på lägret, men man vågar ju inte bygga upp några förhoppningar.

Vad gav lägret?

– Hur mycket som helst. Det var bland annat en hel del taktiska grejer om hur svenska landslag vill rollfördela arbetet i det egna straffområdet. Hur målvakten skall positionera sig och vad som man förväntas göra i olika situationer, avslöjar Jack som den här veckan är tillbaka i ordinarie träning i GIF Sundsvall.

Det innebär ofta både träning med U17 och U19.

Träningsmängd är dock inga problem. Trots att han alltid stått i mål (hade inget val då Jack´s betydligt äldre bröder behövde någon att skjuta på!) har han sällan tackat nej till en extra träning.

Hans styrka är reaktionssnabbheten och spelsinnet som gör att han törs komma ut och möta motståndarnas avslutare.

Och det som det skall slipas mest på?

– Spelet med fötterna säger de flesta. Jag är inte dålig, men målvakterna blir ju allt viktigare som snabb igångsättare av anfallen i dagens fotboll och som avlastning ur en press. Sedan blir man väl aldrig klar i gymmet heller, garvar Jack som dock växt på sig rejält de senaste åren.

Den gångna veckans vistelse i den blågula landslagströjan har förstås gett honom ännu mer motivation.

– Ja, det är klart att lusten att fortsätta nöta på och träna ökat, men även självförtroendemässigt kändes lägret väldigt bra. Så även om jag inte blir uttagen till nästa samling (dubbellandskamp mot England i oktober, reds anm.) så blev man gång efter annan påmind om att man inte får deppa över uteblivna chanser. Det kan ju komma nya längre fram...

Mer läsning

Annons