Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den osannolika resan från sagoön – därför gick Island till EM: "Vinner och förlorar som ett lag"

Island, under ledning av en svensk före detta förbundskapten, spelar sin första EM-slutspelsmatch någonsin. Då ställs de mot Portugal. Kanske har inte Island något att hämta i EM-slutspelet i Frankrike. Kanske har de det. Men det isländska landslaget med Lars Lagerbäck i spetsen är mästerskapets mest imponerande och intressanta lag. Läs om den osannolika resan här - och varför Lagerbäck kan bli Islands nästa president.

Annons

Lars Lagerbäck är en faktor som gjort att Island tagit sig till sitt första mästerskap någonsin.

Island, detta lilla land mitt i Atlanten med drygt 320 000 invånare, är ett myternas land. Denna gröna men karga vulkan-ö befolkas av ättlingar till iriska paper (eremiter), färingar och vikingar och förknippas med sagohästar, vulkanutbrott och varmakällor. Fotboll är inte en aktivitet de flesta tänker på i samband med det lilla men välmående landet som ligger på en breddgrad där sommaren bjuder på en medeltemperatur på 11 grader.

Men islänningarna älskar fotboll. Och de älskar sitt landslag. Spelare som Gylfi Sigurdsson och Kolbeinn Sigþórsson har drillats i den isländska vintern där inomhusarenorna lyst med sin frånvaro. Kanske är det hårda klimatet en anledning till varför en liten befolkning har kunnat fostra ett landslag av den kalibern de har. En annan anledning är en före detta svensk förbundskapten som sågades som den tråkigaste svensk fotboll har haft. En orättvis bedömning av många så här i efterhand. Och det är ingen tvekan om att Lars Lagerbäck har gjort underverk med det isländskalandslaget.

– Lagerbäck har varit fantastisk för Island och jag tror klubbarna och media från Sverige har gett mer uppmärksamhet till isländsk fotboll, säger Magnús Agnar Magnússon, agent för Rúnar Már Sigurjónsson, Ari Freyr Skúlason och totalt tio spelare av 23 i EM-truppen.

John Håkansson vid Jökulsárlon, en issjö mellan Vatnajökul och Atlanten. Island.

– Jag vet inte hur jag ska säga det med ord, men han har varit väldigt, väldigt viktig. Den tidigare tränaren gav många unga spelare chansen, nu har Lars och Heimir (Hallgrimsson)gjort män utav pojkar, fortsätter Magnússon.

Men att enbart tillskriva Lagerbäck succén och tillika lägga allt ansvar på hans axlar är att ignorera andra viktiga faktorer.

– Det låter väl skrytsamt, men jag tror att vi är ett av de bäst organiserade landslagen idag. Skulle du fråga spelarna tror jag inte de skulle säga att vi kör världens roligaste träningar, det vet jag att de inte tycker. Men de här killarna har en väldigt bra attityd och karaktär. Det är en fantastiskt bra inställning i hela gänget, säger Lars Lagerbäck i en intervju med SVT Sport.

Islands Gylfi Thor Sigurdsson (vä) och Aron Einar Gunnarsson firar sitt andra mål mot Slovenien i mars 2013.

Kanske slår han huvudet på spiken när han talar om attityd. För däri ligger en hel del av svaret till varför Island, med sju allsvenska spelare i truppen, nu är på plats i Frankrike för sitt allra första stora internationella mästerskap någonsin. Alla träningstimmarna på snöiga planer och dålig sikt verkar ha gett truppen en särskild aura av kamratskap och vilja.

– Vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag. De har en bra taktik och har blivit en kraft att räkna med, säger Magnússon.

De har sannerligen blivit en kraft att räkna med. Det är kanske ingen som egentligen tror att Island kommer att ha mycket att säga till om i slutskedet av turneringen men helt klart är att islänningarna har slagit fotbollsvärlden med häpnad. Se bara till kvalresultaten: två vinster mot Holland, en mot Tjeckien, 3-0 mot Turkiet... Det är en kvalserie som är betydligt mer imponerande än exempelvis Sveriges.

Enligt franska L'Equipe finns fem tydliga skäl till varför Island har en chans att slå Portugal: 1) De älskar stormatcher och gör bra ifrån sig i dem (vilket kvalresultaten visar 2) För att världsstjärnorna inte avskräcker dem 3) De är inte bara bra på att försvara sig - de gör mål också 4) För att Sigthorsson gör mål 5) För att Gudjohansen har markeringen.

Efter EM kommer Lars Lagerbäck, som hunnit bli 67 år och vid det här laget har en imponerande meritlista från sin tränarkarriär, att lämna Island. Men det går inte att underskatta vilket intryck han gjort på Islands befolkning och inte minst landslaget.

– Låt oss hoppas att han kommer att njuta av landslaget från tv:n och vara stolt över sitt jobb, säger Magnus Magnússon.

Lagerbäck föddes i Katrineholm men växte upp i Ånge och spelade för Alby FF och Gimonäs CK på 1960- och 70-talet. Redan 1977 gick han in som tränare i Kilafors IF och gick vidare till Arbrå BK och Hudiksvalls ABK. Det var först i början av 1990-talet som Lagerbäck gick in i landslagsorganisationen, då på juniorsidan.

1998 ersatte han Tommy Svensson som förbundskapten och mellan 2000 och 2004 delade han den posten med Tommy Söderberg. Under tiden som förbundskapten i svenska herrlandslaget gick Sverige till fem raka mästerskap. Det är han fortfarande ensam om som svensk tränare. 2011 blev han förbundskapten för Island. Så här säger de isländska spelarna om den tystlåtne svensken:

– Allt runt landslaget har blivit större med Lagerbäck. Han har varit i EM och VM med Sverige och Nigeria och vet hur saker fungerar. Han ville att skulle få de bästa förutsättningarna och har ändrat hela grejen. Attityden när vi går in till match nu är alltid att vi ska vinna, där har han bidragit mycket, säger Ari Skúlason, tidigare lagkapten i GIF Sundsvall.

Assisterande förbundskaptenen Lars Lagerbäck 1998.

– Han har varit väldigt viktig. Han vet vad det handlar om och håller oss på jorden. Det är tråkigt att vi tappar honom efter EM, men han har ju varit kvar två år längre än det första kontraktet han skrev på. Man kan inte prata för mycket om honom, han har gjort otroligt mycket för Island, säger Rúnar Sigurjónsson, nyckelspelare GIF Sundsvall.

21.00, tisdag 14 juni, möter Island Portugal. Då får Lagerbäck och hans isländska kämpar visa om glöden räcker hela vägen för att stoppa Cristiano Ronaldo, Èder, Nani, Pepe, Bruno Alves och gänget.

Islands EM-trupp

Målvakter: Hannes Þór Halldórsson, FK Bodø/Glimt, Ögmundur Kristinsson, Hammarby, Ingvar Jónsson, Sandefjord.

Försvarare: Ari Freyr Skúlason, Odense, Birkir Már Sævarsson, Hammarby, Ragnar Sigurðsson, Krasnodar, Kári Árnason, Malmö, Hörður Björgvin Magnússon, Cesena, Haukur Hauksson, AIK, Sverrir Ingi Ingason, KSC Lokeren, Hjörtur Hermannsson, IFK Göteborg.

Mittfältare/Anfallare: Aron Einar Gunnarsson, Cardiff, Kolbeinn Sigþórsson, Nantes, Gylfi Sigurdsson, Swansea, Birkir Bjarnason, Basel, Emil Hallfreðsson, Udinese, Jóhann Berg Guðmundsson, Charlton, Alfreð Finnbogason, Augsburg, Arnór Ingvi Traustason,IFK Norrköping, Jón Daði Böðvarsson, Kaiserslautern, Theodór Elmar Bjarnason,AGF, Rúnar Már Sigurjónsson, Gif Sundsvall, Eidur Gudjohnsen, Molde.

Portugals EM-trupp

Målvakter: Anthony Lopes, Lyon, Rui Patricio, Sporting Lissabon, Eduardo, Dinamo Zagreb

Försvarare: Pepe, Real Madrid, Cedric, Southampton, Bruno Alves, Fenerbache, Ricardo Carvalho, Monaco, José Fonte, Southampton, Eliseu, Benfica, Vierinha, Wolfsburg.

Mittfältare: William Carvalho, Sporting Lissabon, Renato Sanches, Benfica, André Gomes, Valencia, João Moutinho, Monaco, Adrien Silva, Sporting Lissabon, Raphael Guerrieiro, Lorient, Rafa, Braga, Danilo Pereira, Porto, Jõao Mario, Sporting Lissabon.

Anfallare: Éder, Lille, Cristiano Ronaldo, Real Madrid, Nani, Fenerbache, Ricardo Quaresma, Besiktas

LÄS MER:

Förre lagkapten i GIF Sundsvall ställs mot Cristiano Ronaldo och resten av superstjärnorna i EM: "Det här är som en dröm"

EM-rapport dag 4: ”Historiskt match för Island”

Se senaste EM-morgon med Adam och Oskar – vi analyserar Erik Hamréns missar

Efter premiärbesvikelsen – här är förändringarna Erik Hamrén borde göra: "Ett måste att få in honom"

Mer läsning

Annons