Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsbergs mod ger hopp

/

SHL har tagit ett kortare höstlov och Modos insats mot HV71 i söndags sammanfattar verkligen inte den här hösten.

Annons

Hade Modo vunnit över ett inte särskilt bra HV hade Modo semestrat på en andraplats, nu ligger man femma och en svacka skulle skicka ned Modo i träsket igen. Så fort går det i den här serien.

Men låt oss titta på det som varit och på det stora hela har Modo haft en fantastiskt fin höst trots faktiskt massor av motgångar.

T.J. Hensick (framför allt) och Jeff Tambellini var inte de ledande spelarna under typ de första 15 omgångarna, Sean Sullivan platsade inte ens och skickades till Tyskland. Mattias Ritola och Joonas Lehtivuori har knappt spelat i höst och skadelistan blir bara längre och längre.

Ändå tog Modo åtta raka segrar och har spelat SHL:s kanske mest underhållande ishockey.

Varför?

Tja, det finns massor av faktorer men framförallt handlar det om Anders Forsbergs mod och Anders Forsbergs spelidé.

Modo har i dag en billigare trupp än man hade förra säsongen, man har gett nio juniorer chansen under säsongen och fyra, fem stycken spelar kontinuerligt och de har till och med varit bärande spelare.

Lägg därtill att Nichlas Torp har fått en ny karriär, Viktor Lööv har fått massor av istid trots att han är rookie och att Oscar Hedman har gjort en comeback i Mododress som jag inte trodde var möjlig.

Allt handlar om förtroende och tillit och Forsberg har ett gäng spelare som är beredda att gå ut i krig för honom varje dag. Jag är inte så säker på att det var så under Uffe Samuelssons tid.

Visst, de yngre spelarna gör misstag emellanåt, som Adrian Kempe i söndags, men Anders Forsberg menar att man lär sig av misstag, du utvecklas och skaffar dig erfarenhet och växer som människa och jag tycker att laget Modo lär sig varje omgång.

Spelidén passar också som hand i handske för detta unga skridskostarka lag och Modo spelar i dag en attraktiv hockey som är jobbig att möta för motståndarna.

Det negativa med den här spelidén är att man i power play saknar en konstruktiv, lugnande kraft som kan hålla i pucken, styra ett pp. I dagens Modo, med en idé som bygger på speed och forechecking, saknar man en kreativ spelare (läs: Niklas Sundström) när det vankas power play.

Å andra sidan är ju Modo bäst i klassen när det gäller box play.

Sedan måste ju också Anton Forsberg och Linus Ullmark nämnas då de är värda en egen krönika. Två ungdomar som är snudd på rookies och utan tvekan är seriens bästa målvaktspar.

Men den här hösten tillhör ändå Anders Forsberg som inte bara infört ett nytt spelsystem, han har gett en stukad sportslig organisation både framtidstro och arbetsro.

Mer läsning

Annons