Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningarna nobbar tinget

/
  • Ordföranden i Ångermanlands Fotbollsförbund Anders Vestin medger att de måste diskutera Fotbollstingets framtid nästa helg eftersom intresset bland föreningarna minskar år efter år.
  • Distriktets bästa klubb på herrsidan, Anundsjö IF; är en av flera föreningar som struntar i Fotbollstinget.

Nästa helg har Ångermanlands Fotbollsförbund Fotbollsting i Sollefteå och siffran över antalet deltagande föreningar är rekordlåg.
Bara 11 av 50 aktiva föreningar runt om i distrikt deltar.
– En 50-procentig uppslutning hade jag i alla fall hoppats på, säger förbundsordföranden Anders Vestin.

Annons

På dagordningen över diskussionsämnen finns bland annat:

Hur får vi fler och hur får vi domare att fortsätta under en längre tid?

Hur organiserar vi vår tävlingsverksamhet för seniorer i framtiden?

Särskilt angeläget att diskutera känns domarfrågan eftersom domarbasen Anders Vestman nyligen deklarerade att han skulle lämna sitt uppdrag. Han avslöjade samtidigt att 8-10 aktiva domare skulle sluta, men att det till sist kan landa vid 20-talet som slutar.

Det här om något är allvarligt för fotbollen i distriktet och därför ett synnerligen viktigt ämne att diskutera på tinget.

– Absolut, medger Anders Vestin. Det här är verkligen en viktig fråga som vi måste se över.

Men med mindre än 25 procents närvaro av föreningarna är det klart att idéerna och förslagen begränsas. Tyvärr.

– Fotbollstinget fattar dock inga beslut utan är ett diskussionsforum som skapar underlag för bland annat konsekvensanalyser inför eventuella förändringar, påpekar Anders.

Fotbollstinget har funnits i Ångermanland i mer än 25 år och längre tillbaka var gensvaret stort bland föreningarna. Det var för de allra flesta klubbarna en självklarhet att vara med under denna helg.

Men tiderna förändras och de senaste åren har det varit en tydlig nedåtgående kurva över antalet klubbar som närvarar vid tinget och därför kommer årets siffror inte som någon större överraskning.

– Vi får lyssna av med de föreningar som är på plats vad de tycker och tror om tinget i framtiden. Jag trodde på min idé att kombinera nytta med nöje i år, men det föll inte i så god jord som jag hade förespeglat mig.

Tittar man i listan över vilka klubbar som avstår tinget kan man konstatera att våra två bästa föreningar på herr- respektive damsidan, Anundsjö och Själevad, inte kommer att närvara.

Lite anmärkningsvärt kan man tycka. Eller det kan mycket väl vara så att Anundsjö och Själevad, samt alla andra som inte kommer, är så nöjda med sitt eget och fotbollen över huvudtaget i Ångermanland, att tinget känns överflödigt.

Mer läsning

Annons