Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Foppa” chockar alla

ÖRNSKÖLDSVIK. Efter att ha varit borta från ishockeyn i nästan ett år chockar Peter Forsberg hela NHL.
Och framförallt Detroit Red Wings.
”Foppa” dominerar totalt och är på väg att ta sitt Colorado till Stanley Cup-final.
– Jag är jäkligt nöjd, säger Foppa till ÖA-sporten.

Annons

Det är dagen efter Colorados segermatch i Detroit, en seger som innebär att Colorado bara är en match från Stanley Cup-final. Det var också en match som återigen under det här slutspelet bar Peter Forsbergs signatur.
Han passade fram till Steve Reinprechts 10-mål och han gjorde själv, fri med Dominik Hasek, 21 i förlängningens sjätte minut.
Ett stort mål av en spelare som gör en av de mest makalösa comebacker idrottsvärlden skådat.
Foppa är i vanlig ordning inte särskilt sugen att prata om sin egen betydelse för Colorado, men han konstaterar att han är nöjd.
Jag gjorde nog min bästa match i den här matchserien mot Detroit. Det gick jäkligt bra, bortsett från den första perioden.
Foppa har svarat för osannolika 27 poäng på 18 matcher i slutspelet, och han har varit den spelare som betytt absolut mest för Colorado. Hockeyexperter på andra sidan Atlanten är helt överens om att Avalanche inte varit i Conference-final mot Detroit om inte Foppa varit spelklar, frisk och i form.
Det går heller inte att bortse från fakta. Han har gjort poäng i 16 av de 18 matcher han spelat, gjort fyra matchvinnande mål och han drar ett enormt lass.

BÄSTA HITTILLS
Som Foppa själv säger så var hans insats mot Detroit natten mot tisdag hans kanske bästa i slutspelet och det märktes på Coloradospelarna att segern på bortais var oerhört viktig. Det var nästan en TV-puckhög över Foppa sedan han skjutit in segerpucken.
Nu har vi 32 i matcher och nästa match hemma i Pepsi Center. Hade vi förlorat igår så hade det blivit grymt tufft, säger Foppa.
Mötet mellan Colorado och Detroit ses av många som den moraliska finalen. Detroit vann grundserien överlägset, har den bredaste och djupaste truppen och sprider poängen mellan samtliga formationer. Colorado däremot litar på sina två förstafemmor, ledda av Joe Sakic och Peter Forsberg. Båda två är också i slutspelets poängtopp, men tvåan Sakic är hela åtta poäng efter Foppa.

SPELAR SMART
Det är klart att det har gått bra för mig personligen, men man ska komma ihåg att jag haft en hel del flyt. Jag tycker jag fått många turpoäng.
Tur och tur, efter att ha sett Foppas insatser under sena nattsändningar på TV, så går det inte att sluta att förundras över hans hockeykunnande. Dessutom får man känslan att han har en del kvar att ge.
Han borde i alla fall inte ha nått maxtopp redan nu efter 11 månaders bortovaro från ishockeyn. Men Foppas succé bygger på att han spelar så oerhört smart, offrar inte tid och kraft på att åka omkring och tackla spelare, utan koncentrerar sig på det offensiva spelet.
Mot Detroit i den femte semifinalen gjorde inte bara Foppa sin bästa match, utan det gäller hela laget. Colorado vann skottstatistiken med 2927 och tacklades 28 gånger jämfört med Red Wings 20.
Orken börjar komma tillbaka på allvar nu och jag känner mig helt fräsch i kroppen, säger Foppa som missat en slutspelsmatch. Mot Los Angeles i den första rundan stod han över på grund av en stukad fot.
Natten till i morgon har alltså Colorado chansen att för andra året i rad ta sig till Stanley Cup-final. Räkna med att Peter Forsberg kommer att inneha en av huvudrollerna i Pepsi Center.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons