Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festen har börjat

När du läser det här så har festen börjat.
Slagskott&Tacklingar har träffat Kent Forsberg som var inbjuden till partyt i Nagano, och som vet vad ett OS handlar om.
– Jag har i alla fall blivit påmind om misslyckandet i Nagano, säger Forsberg.

Annons

VM och Canada Cup får ursäkta, men nu när NHL öppnat dörren är OS världens största, bästa och viktigaste turnering. En turnering som alla hockeyälskare längtat efter. I natt inleddes festen med mötet Tre Kronor-Kanada och vi är många som gärna ser den matchen igen som en ren OS-final.
Men vägen dit är lång, det vet om inte annat Kent Forsberg. Han som fick uppdraget att leda Sverige i Nagano, han som fick basa över Sveriges bästa lag genom tiderna och han som fick vara med om tidernas tyngsta förlust, den i kvartsfinalen mot ärkerivalen Finland.
Det är en smal egg man balanserar på. Jag är mest besviken över att media först målade upp en vacker bild i rosenrött. Sedan när vi inte levde upp till de högt ställda förväntningarna sågades vi. Alla blev besvikna över att löften inte infriades.
Och nu är vi där igen. Se på Elofsson, säger Kent.
Nu är Nagano är historia och den störste Forsberg det här OS:et heter Magdalena, men vi bad ändå Kent berätta om vad hockeyspelarna har att vänta sig av den här turneringen.
Vad minns du av OS i Nagano.
Det jag minns är att jag hälsade på hos skidåkarna under de första dagarna, blev smittad av något virus och var sedan sjuk resten av OS. Jo, så har jag blivit påmind om att vi förlorade mot Finland.
Så du var sjuk hela tiden?
Ja, och utan Tommy Tomth och Barry Smith hade jag aldrig klarat av uppgiften. I och för sig så gjorde jag inte det heller (skratt).
Hur stort är ett OS?
Det är mycket större om man står vid sidan om än om man är mitt uppe i smeten. Nagano-OS blev inte alls den stora idrottsupplevelse som jag trott. För mig var det ishockey, that´s it.
Nu hann jag bara se storslalom för damer. Man upplever mer OS framför TV:n än på plats.
Bortsett från att de bästa spelarna är på plats, hur mycket tuffare är OS än en vanlig VM-turnering?
Även om man har fantastiska spelare så är det mycket tuffare att få ihop ett lag . Då det är VM så bygger man från grunden, laget hinner både träna och spela ihop. Till OS hade vi två träningar på oss att få ihop ett lag. Där var vi utlämnade åt tillfälligheterna.
Och i ett OS är inte hockeyn ensam om att hamna i fokus.
Nej, vi var bara ett lag i mängden. Egentligen sågs vi bara vid träningarna. Vi hade inte ens en samlingssal att tillgå och vi åt i en gigantisk matsal så inte ens där satt vi tillsammans.
Hur jobbig var bevakningen som ni fick på er?
Jag ska inte dra mediakåren över en kam, och om man plockar bort några så är det trevligt att träffa er, säger Kent och höjer plötsligt rösten.
Men det är bedrövligt när vissa, enligt egen uppgift, sitter på krogar i New York och pubar i London och lyssnar på popmusik och sedan helt plötsligt blir hockeyexperter, det är dåligt.
Hade du tagit ut samma lag som Hardy Nilsson till Salt Lake City?
Nej, det hade jag inte. Jag hade plockat med Samuel Påhlsson, Kristian Huselius, Hasse Jonsson och kanske Jonas Höglund. Samme borde vara given då han spelar i en förstakedja i ett NHL-lag, Anaheim.
Vilka hade du då petat?
Det är inte läge att ta upp det nu.
Till sist, hur går det för Tre Kronor och vilka vinner OS-guld?
Det blir en turnering på Kanadas och USA:s villkor och det skulle förvåna om något annat lag vinner.
Det kan bli final om vi slipper Kanada och USA på vägen fram dit.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons