Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem minuters uppvisning

Annons


Vi var rekordmånga 5269 som i Kempehallen såg Modo Hockey göra bokslut 2001 i lördags. Tror säkert att de flesta av oss var rätt nöjda efter 41 mot Timrå även om det inte blev speciellt mycket till underhållning sedan Brithéns Boys lagt i överväxeln i mitten av första perioden, och behållit den i fram till paus.
Fyra mål på fem och en halv minut, det var ren uppvisning.
Vad som sedan hände, händer ju till och från. Ena laget Timrå här gör ett hyggligt försök att jobba sig in i matchen, det andra laget Modo här bryr sig inte om så mycket mer än att se till att segern inte blir hotad.
Och det blev den ju inte.
Skönt för Modoiterna att en gång för alla nu ha jagat bort Timråspöket, och väldigt skönt för dem att få fira nyår som tabelltrea.
Exakt hur de tänker fira vet jag inte, men nog tycker jag de är värda ett par glas bubbel för det de presterat och för den underhållning de bjudit på första två tredjedelarna av serien!

Knallade runt i den rätt uppsluppna stämningen i omklädningsrummet efteråt, snackade lite med Peter Högardh och Mikael Wahlberg, och kom efteråt på att jag ta mig f-n! snackat med ettan och tvåan i elitseriens poängliga.
Jamen, fattar du?!
När hade Modo, så här långt in i säsongen, två man högst upp i poängligan? Har det någonsin hänt i modern tid? Kalenderbitare som vet kan maila mig, själv gissar jag att det kan ha skett i mitten eller slutet på 80-talet när kedjan med Michael Hjälm, Pelle Nilsson och Tommy Själin var rena poängmaskinen i ett i övrigt rätt kasst lag.
Dessutom är Kim Staal åtta i poängligan och Magnus Wernblom också på 20-bästalistan. Jodå, visst är det ett nytt Modo som skördar alla framgångarna.
Ett Modo med en offensiv fullt i klass med tidigare säsongers defensiv. Om du förstår.

Sedan må man kalla den blixthockey eller kontringshockey eller vad man vill, men rolig är den att se, och herre djävlar vad det går undan när Modo vänder spelet!
I den grenen är laget bäst i landet.
S å g du trean och fyran i lördags?! Modospelarna såg ut som ursäkta om liknelserna blir töntiga nyårsraketer, Timrålirarna som stelfrusna motionärer på någon utebana.
Modos nya offensiv är ju enkel (och som sagt rolig) att se på isen, och den märks även i statistiken. Frånsett i poängligan då.
Till dags dato, efter 34 omgångar, har Modo gjort 118 mål och så mycket har inte laget producerat framåt vid motsvarande tid sedan säsongen 93/94, då ju kungen (och tränaren) hette Forsberg...
Jämfört med förra säsongen har målsnittet ökat från 2,35 mål per match till 3,47. Mycket det. 90 insläppta är bra det också. Riktigt bra. Faktiskt under en period på tio säsonger bara överträffat två gånger, Per Bäckmans andra och tredje säsong.
Så där fick jag, som klagat på defensiven tidigare... Fast eftersom jag är envis som synden upprepar jag än en gång att jag är väldigt osäker på om Jim Brithéns hockey håller i slutspelet.
Men det kan vi ta då, när det blir dags.
Nu ger vi Brithén det beröm han definitivt är värd, fortsätter glädjas över Modos framgångar och har kul så länge det varar.
Helt klart är att även spelarna har kul, väldigt kul, i det nya spelsystemet. Nog är det också uppenbart så att spelare som just Mikael Wahlberg och Peter Högardh kommer betydligt bättre till sin rätt när de får utnyttja sina offensiva färdigheter. Inte bara får utan uppmanas att göra det.

Snackade en del med Högardh om det. Han var lojal med sin förre tränare (alla tränare har olika sätt att spela på) men, jodå, visst tycker han att det är roligare att spela hockey den här säsongen än förra.
Roligare för publiken också, sa han.
Och det är väl det det ytterst handlar om. Att publiken ska ha roligt, och komma tillbaks i så stora skaror som möjligt.
Sedan har ju jag alltid hävdat att publiken har roligt om hemmalaget vinner, oavsett hur. Men det är klart, kan vinsterna kombineras med underhållande spel så är det ju ingen dålig bonus för läktarfolket!
Du noterade förstås också att Modo i och med segern över Timrå klättrade upp på tredje plats, gick förbi Djurgården och knappade in på HV 71. Och eftersom våra hockeystoltheter (jodå!) ser allt stabilare ut finns det goda chanser att ta andra platsen, och därmed ordna ett ypperligt utgångsläge inför slutspelet. Själv har jag redan börjat drömma om en kvartsfinal mot Malmö...
nnn
Nog är det ändå l i t e fånigt av Jim Brithén att försöka utmåla matchen mot Timrå som säsongens svåraste.
Spelarna får han väl försöka lura hur mycket han vill, men försök inte med oss!
nnn
Nix, Timrå har inte givit upp hoppet om att slippa kval. Om man ska tro tränaren Lars Molin.
Keep dreamin´ Molla.
nnn
Vet inte om det berodde på att det var derby, men spelet var onödigt fult stundtals i lördags. Det kostade Anders Söderberg en bruten handled, och med lite otur kunde det blivit fler skador.
Jag säger som jag hörde Ankan Parmström göra i Canal+ en gång det är ju själva fan att spelarna visar så dålig respekt för varandra.
nnn
Ed Ward är en hockeygangster, och hade jag varit Lars Molin hade jag tagit honom av banan.
nnn
Skulle gärna ha velat sitta i speakerbåset och höra Wards och Mikael Wahlbergs konversation.
nnn
Visst ska Kempis ta 5800 åskådare numera?
Då undrar jag var ytterligare 531 ska få plats. Det stod ju åskådare i rader bakom ena kortsidan.
Är det tillåtet?

ULF HÄGGQVIST

Mer läsning

Annons