Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får träna medspanskt proffslag

/
  • Therese Ullsten, handbollspelare från Härnösand får provträna två veckor med den spanska proffsklubben CLEBA Leon och målet är att spela där i framtiden.

Nu väntar en drömresa för Therese Ullsten, 17-årig handsbollstjej från Härnösand.
Under två veckor får hon träna med den spanska proffsklubben CLEBA Leon.

Annons

– Det ska bli en spännande upplevelse, säger hon, till vardags mittsexa i Härnösands HK i norrettan.

I förlängningen har Therese högflyende planer.

– Efter gymnasiet hoppas jag kunna spela där, andra åker ut för att resa. Jag vill göra en handsbollsresa, lära mig språket och gärna vara där i minst två säsonger.

För två och ett halvt år sedan hade hon tappat motivation, men efter samtal med Stefan Keijser på idrottsgymnasiet vände det.

– Vi började sätta upp små delmål, både kortare och längre.

Nu tränar Therese både hårt och ambitiöst. Hon är en spelare som har bra fysik och jobbar starkt både i försvar och i anfall.

– Jag kör väl nio-tio pass i veckan, från måndag till fredag. Det blir en del handboll, men jag har inga problem att hinna med övrigt i livet, som skola och kompisar. Men jag har även kompisar inom idrotten.

Hennes största styrka är i defensiven, sedan har hon bra fysisk.

Hon kommer till en mittenklubb i spanska ligan med flera landslagsspelare, ryskan Daria Ilina, är en, högersexan Rakel Cano, en annan, målvakten Christina Gonzales, också spansk landslagsspelare.

– Andrea Alvarez, tränade med Härnösands handbollsgymnasium för två år sedan, är ytterligare en spelare i klubben.

Therese går andra året på samhällsprogrammet och läser spanska sedan åttonde klass. Hon är beredd att satsa rejält på handbollen och på hög nivå.

– Jag har en vision om att ta en plats i det laget, sedan vill jag givetvis lära mig språket. Jag är redo att ta steget och fajten.

Hon har spelat handboll i tio år, länge kombinerade Therese med fotboll. Sedan valde hon väg, det blev handboll för hela slanten.

– Jag var nog mer lovande i handboll och hade större utvecklingsmöjligheter där.

Det är samarbetet bottnar i att tränaren Stefan Keijsers uppdrag som individuell fystränare, han gästade klubben vid fem tillfällen i fjol och knöt bra kontakter.

– Jag ser en utveckling i det här. Tanken är att både grabbar och tjejer från handbollsgymnasiet ska få åka ner till Spanien framöver. Nu har vi ett samarbete med Guif, elitföreningen på både herr- och damsidan och även detta i framtiden. Vilket gör att elever som satsar lite extra, har möjlighet att träna nationellt och internationellt, säger Stefan.

Mer läsning

Annons