Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fabriksloppet flyttas

ÖRNSKÖLDSVIK. Flera dagar av plusgrader och slask. Nu sätter blidvädret rejäla käppar i hjulet för vinteridrotten.
Fabriksloppet flyttas till Skyttis-terrängen och backhopparna väntar otåligt på att få kasta sig utför Paradiskullen.

Annons

Vintern, eller rättare sagt bristen på densamma, modell 2001/2002 har varit minst sagt nyckfull.
Först kom ingenting. Och ingenting. Ännu i början av december rådde rena höstvädret, och ÖA skrev om oron hos såväl backhoppare som längd- och alpina skidåkare.
Runt jul blev det plötsligt både vitt och smällkallt, och efter förra veckans ymniga snöande trodde väl de flesta att resten av säsongen var räddad.
Men i helgen slog vädret som bekant om än en gång och nu har flera dagars töande fått Hägglunds IoFK att ta ett unikt beslut angående klassiska Fabriksloppet. Den 29:e upplagan av tävlingen blir den första att inte sträcka sig från i Mellansel till Örnsköldsvik. I stället för fyra raka mil kommer åkarna att avverka tre varv på en13,3 kilometer lång bana i terrängen runt Skyttis.
Det är för ont om snö på vissa partier av banan, och enligt prognoserna är det ingen snö på gång, förklarar Thomas Sellin, chef för seketariatet.
Att flytta Fabriksloppet var inget självklart beslut. När ordinarie sträckning tidigare inte kunnats användas har tävlingen ställts in, men mot bakgrund av hur säsongen sett ut valde Hägglunds denna nödlösning.
De har ju fått ställa in flera lopp i Västerbotten, så vi ville köra till varje pris. Och det här var enda alternativet, säger Thomas Sellin.
Att Skyttis kan agera räddningsplanka beror på att spåren är bättre preparerade på förhand, och inte minst på att underlaget är mer gynnsamt och inte består av stock och sten.
En annan skillnad är banprofilen, som blir något tuffare.
Flytten orsakar självklart vissa besvär för arrangören främst på grund av trängre lokaler och det ser i dagsläget ut att bli ganska glest i spåren. Det långa loppet brukar locka runt 250 åkare och det korta cirka 75, men just nu har Hägglunds totalt bara fått in ett hundratal anmälningar.
Men jag är inte orolig, säger Thomas Sellin. Måndag är sista anmälningsdag, och jag tror att många har avvaktat vädret. Det kommer nog att rasa in en hel del anmälningar på slutet.
Hur stor är risken att även Skyttis-terrängen blir obrukbar?
Väldigt liten. Det finns snö att skotta fram, och det ska inte bli något direkt blidväder den kommande tiden.
Om Hägglunds andas tillförsikt känner man snarast frustration hos Friska Viljors backhoppare. Den senaste tiden har inneburit en ojämn kamp mot elementen.
Jag har varit med i många år, men aldrig upplevt något liknande, suckar tränaren Nils-Olov Westberg, även ansvarig för backhoppargymnasiet.
Vi har slitit och preparerat som galningar, men så fort backen verkat klar har det börjat regna eller blåsa. Det är synd om killarna.
Just nu är Paradisbacken inte hoppbar. Problemet är att snön i tornet tinar fort, och att underbacken är underminerad, men det råder ingen akut kris. Om det fryser till kan hopparna var igång redan i dag.
Det vore verkligen på tiden, säger Westberg. Vi har hållit upp sedan i fredags.
Någon risk för kommande tävlingar torde det dock inte vara. Junior-SM avgörs först i början av mars, och då borde det finnas gott hopp om både snö och kyla.
Fast helt säker ska man kanske inte vara denna underliga ickevinter.

GUSTAF HÖÖK

Mer läsning

Annons