Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få in elittänkande redan i unga år

ÖRNSKÖLDSVIK. Samla alla bästa 12 13 åringar i en grupp.
Låt två erfarna och välutbildade tränare ta hand om dem några kvällar i veckan.
Det är en väg att gå om Örnsköldsvik ska få fram bättre spelare i framtiden.

Annons

öja nivån på fotbollen i stan.
Spelarna i bästa herrlaget, Friska Viljor, har brister. Det är få som har det rätta och lätta steget, att kunna rinna förbi en motståndare med full kontroll på bollen. Tekniken, spelförståelsen och framförallt att kunna behärska spelet utan boll det allra viktigaste i dagens elitfotboll.

OMÖJLIGT UPPDRAG
FV vill dit till eliten som räknas från superettan men det blir ett omöjligt uppdrag med de spelare som finns för närvarande. Visst kan man köpa in spelare, men ekonomin tillåter inte det i dag.
Nej, det enda som gäller är att ge 12 13-åringar en så bra start som möjligt. För visst måste Ö-vik kunna samla ihop talanger som har potential att gå långt? Det syns i den åldern om man har kvaliteter att bli en bra fotbollsspelare.
Det finns mycket att göra. Det är ju en stor skillnad i kunnande mellan den bäste och sämste i ett ungdomslag. Ska man utvecklas så ska det vara i grupp med likasinnade. Kvalitéen blir en helt annan om de som kommit långt får träna tillsammans.
Men fegheten alla ska vara på samma nivå, regerar tyvärr. Den sociala verksamheten är viktig helt klart och alla ska få spela.
Men det måste till ett elittänkande bland klubbarna i Ö-vik för att vi i framtiden ska kunna närma oss eliten. De bästa blir hämmade i sin utveckling.
Nivågradering existerar inte. Hammarby har det.
Undertecknad hade en diskussion med Mats-Åke Eriksson redan förra året. Några kanske minns den lille store målskytten som härjade som bäst i på 70-talet och större delen av 80-talet. Han var i Domsjö under många år och avrundade karriären i Friska Viljor.
Mats-Åke är ungdomstränare i Domsjö. Han är inne på den linjen att dra ihop ett gäng intresserade och talangfulla 12- 13 åringar.
Det skulle vara roligt att ta hand om ett sånt gäng. Jag tror att man kan ge dem mer inspiration. Det är inget snack om att det finns talanger runt omkring i kommunen.

KOLLA PÅ FRANSMÄNNEN
Mats-Åke vet. Han är inne på sjätte året med Domsjös P 90-lag.
Klubbarna har inte gått samman och diskuterat det här, men jag är övertygad om att det finns fler som tycker som Mats-Åke.
Till en fotbollsskola i Frankrike testas årligen 1000 13-åringar och 20 av dem plockas ut. De går i skola på förmiddagen och tränar fotboll på eftermiddagen och kväll.
Tufft kan tyckas för så unga grabbar, men då får också Frankrike ideligen fram storspelare.
En modell som inte kanske skulle passa in i Sverige.
Men lilla Ö-vik skulle må bra av om klubbarna skulle våga släppa fram unga talanger och satsa på dem.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons