Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva vann NM-guld

Örnsköldsvik. Det blev storslam i helgen för ÖGK:s gymnast Eva Jonsson när Nordiska Mästerskapen i rytmisk gymnastik avgjordes i Oslo.
– Jag har aldrig gjort en bättre tävling, säger 18-åriga Eva.

Annons

Trots efterhängsna skador bestämde sig Eva Jonsson, tillsammans med sin tränare Tania Milchakova, för att ställa upp i mästerskapen. Det beslutet ångrar hon inte med facit i hand. I grenen boll fick Ö-vikstjejen kliva högst upp på prispallen. Innan tävlingen var till ända hade Eva stått på alla steg på den. I rep och mångkamp tog hon silver, och brons blev det i tunt band och käglor.
Det känns jätteroligt, säger Eva.
De flesta av Evas medtävlerskor i boll använder sig av klassisk musik i programmen medan Eva har valt ett stycke med trummor som återspeglar hennes personlighet.

TRIVS MED FARTEN
Det är fart och raka rörelser, det passar mig bättre.
Tania Milchakova är mycket nöjd med sin adept:
Eva har bara kunnat träna fullt ut den sista månaden och så gör hon en av sina bästa tävlingar någonsin, säger hon.
Att placera sig före de finska tjejerna, som är ledande inom rytmisk gymnastik i Norden och har stor uppbackning hemmavid, är en prestation.
De finska flickorna har anställda tränare och koreografer som kan ägna sig åt rytmisk gymnastik på heltid att Eva vinner över dem känns härligt, säger Tanja.
Trots att Eva kunde se många av dessa finländskor efter sitt namn i resultatlistan är hon försiktig när hon sätter upp mål för framtiden.
Jag vill kunna hålla på så länge som möjligt utan att bli skadad, säger hon.
Bakom försiktigheten kan man dock ana en högre målsättning. Eva tränar nio pass i veckan, totalt blir det 20 timmar i veckan.
Eva kämpar på, hon vet vad som behövs för att ligga i topp, säger Tania.
Örnsköldsviks gymnastik klubb är den sista utposten för rytmisk gymnastik i Norrland.
Alla tävlingar är i södra Sverige, runt Stockholm, Göteborg och Malmö, så det blir långa och dyra resor, förklarar Tania.
Dyra omkostnader sätter dock inte stopp för Eva.
Blandningen av musik och rörelse är det som gör rytmisk gymnastik så kul, säger Eva.
Senast Sverige hade ett toppnamn inom rytmisk gymnastik var på 80-talet. Då hette hon Sofia Hedman, nu 20 år senare är Eva Johnsson på god väg att bli nästa. CAMILLA BJÖRNEHALL

SPORTEN

Mer läsning

Annons