Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett underbart VM-brons

Göteborg. Det såg ut att bli ett svenskt misslyckande och ett VM utan svensk medalj.
Sedan tacklades Per-Johan Axelsson sönder, Tre Kronor tände till – och Thomas Rhodin vaknade.
Med två mål sänkte Färjestadsbacken Finland och räddade bronset åt Sverige i ishockey-VM efter 5-3.

Annons

Men den utvecklingen var svår att ana efter den första perioden och inledningen av den andra, för så långt var det Finland som var taggat och hade fart, och Tre Kronor som saknade aggressivitet.
Men strax efter att Kimmo Rintanen satte Finlands 30-mål i den andra perioden vaknade matchen och Sverige till liv.
03 blev 13 när Johan Davidsson blev fri från blålinjen. Som blev 23 när Mattias Weinhandl drog till direkt på Michael Nylanders passning. Som blev 33 när Thomas Rhodin fick kanonträff på Nichlas Falks begåvade förarbete.

HETTADE TILL
Situationen som fick matchen att verkligen tända till var när finländske backen Kimmo Timonen vid ställningen 13 bentacklade Per-Johan Axelsson i mitten av den andra perioden.
Axelsson blev liggande, samtidigt som Andreas Johansson och Timonen brakade ihop i mittzonen. Både Johansson och Timonen visades ut av tjeckiske domaren Vladimir Sindler Johansson för två plus två plus tio minuter, Timonen fick två plus två minuter.
Axelsson bars in i båset och fick stödjas på sin väg ut till omklädningsrum med befarade ledbandsskador på vänster knä.
Mats Waltin, Tre Kronors assisterande coach, till Radiosporten:
Det var olyckligt för Per-Johan, men samtidigt kan det bli så att en sån händelse får en match att tända till. Efter den tacklingen blev det liv i både båset och på isen. Då kom alla de där känslorna som det inte går att spela hockey utan.
Tre Kronors lagkapten Jörgen Jönsson höll med om att gruffet kring tacklingen på Axelsson fick matchen att svänga.
Det kändes som att vi plötsligt tog för oss mer och började att verkligen kämpa. Ibland kan det behövas en sån grej för att få i gång ett lag, sade Jönsson som inte var säker på att Timonens tackling var särskilt ojuste.
Det var svårt att se, men det var nog bara att den tog olyckligt.

RHODIN AVGJORDE
Känslosvallet höll Sverige flytande även i en smågrinig och adrenalinstinn tredjeperiod, där Nichlas Falk gjorde sin bästa VM-period och där Stefan Liv som gjorde sin andra VM-match fick göra ett par viktiga räddningar på två lägen från Kimmo Rintanen.
Men den viktigaste svenska prestationen kom efter 13.54, när Henrik Zetterberg hittade backen Thomas Rhodin med en magisk passning tvärs genom den finländska försvarszonen. Rhodin fick fritt fram, såg luckan intill Fredrik Norrenas stolpe och satte sitt andra mål i matchen fram till 43.
Finland tog ut målvakten i sin jakt på kvittering, men i stället punkterade Nichlas Falk matchen genom att sätta 53 i öppen kasse.
Finland var slaget.
Tre Kronor fick bronset och viss upprättelse efter den missade finalplatsen.
Förbundskapten Hardy Nilsson var nöjd.
En tredje- eller fjärdeplats är egentligen marginellt, men det var en stor seger i och med att den togs under de här omständigheterna. Att mobilisera mentalt och få ihop sån kampmoral är svårt dagen efter att man förlorat som i semifinalen mot Slovakien. (TT)

SPORTEN

Mer läsning

Annons