Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emelie tjänade tusentals dollar på hög höjd

/
  • Emelie Forsberg efter målgång i hennes längsta tävling dittills. Drygt 12 timmar tog 10-milsloppet i Vail för drygt två veckor sedan.Foto: www.irunfar.com

Härnösandstjejen Emelie Forsberg, 27, fortsätter att imponera i tuffa Ultra Trail-lopp runt om i världen.
Nu senast vann hon 100-kilometersloppet på hög höjd i Vail, USA – och tjänade 3000 dollar på kuppen.

Annons

Hösten 2009 ägnade hon sig åt utflykter i de svenska fjällen. Hösten 2013 rankas som en av världens allra bästa kvinnliga Ultra-löpare i tuff bergsterräng.

Det har gått bokstavligen uppåt för Härnösandstjejen Emelie Forsberg född 1986, numera boende i Norge.

Hon började göra sig ett namn på världsscenen redan ifjol, men i år har hon tagit ytterligare steg. Väldigt många steg eftersom det handlar om Ultralöpning – nu senast 100 kilometer på 3000-3700 meters höjd.

Tävlingen i Vail, USA blev hennes längsta rent tidsmässigt i hela karriären. Måltiden skrevs till 12 timmar, 6 minuter och 34 sekunder.

– Men jag fick verkligen kämpa mig fram den här gången. Det var oerhört jobbigt att andas på den höjden, jag kunde inte alls springa så fort jag ville. Musklerna var det inga problem med, inte med magen heller, berättar Emelie i en detaljerad intervju på nätet.

Emelie inledde lite försiktigt och låg länge tvåa bakom Stephanie Howe.

– Hade jag förberett mig med mer höghöjdsträning innan så hade jag nog kunnat springa en och en halv timme snabbare, men jag är ändå nöjd att ha klarat av mitt första 10k i karriären, berättar Emelie.

Segern i Vail gav henne 3000 dollar, men eftersom hennes värsta utmanare i sammandraget Fransesca Canepa slutade fyra vann Forsberg även Ultra Skymarathon-serien totalt.

De tre bästa resultaten av de fem deltävlingar som ingår räknas – och Emelie fullbordade nu trippeln som inleddes med vinst i Transvulcania, Kanarieöarna (83 km) i maj och fortsatte med seger i Ice Trail (65 km) i Val d´Isere, Frankrike i juli.

Förutom att 27-åringen från Härnösand kan titulera sig världsbäst i Ultralöpning, kan hon även springa hem världstiteln i Skyrace-serien. Sista deltävlingen avgörs i Italien 13 oktober och Emelie har två vinster i bagaget även där.

Mer läsning

Annons