Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM-guld för Härnösandstjej

/
  • Maria Prytz, Härnösandstjejen, hade inte långt till tårarna efter att hennes lag äntligen fått ett mästerskapsguld.
  • Det stora kramkalaset bröt ut efter att matchen var över. Maria Prytz fick naturligtvis också en för sin avgörande insats i tredje omgången.

Härnösandstjejen Maria Prytz tog sitt efterlängtade mästerskapsguld på det femte försöket.

Och Maria själv svarade för en avgörande insats när lag Margaretha Sigfridsson besegrade Skottland i norska Stavanger med klara 11-5 i EM-finalen.

Annons

Sverige kopplade greppet om guldet redan i den tredje omgången när den svenska fyran Maria Prytz lyckades skjuta ner en sten framför boet och slå bort en skotsk poängsten fram till en trepoängare för Sverige.

En svår uppgift, men Prytz hade rätta känslan - och kylan.

– Det var en jättesvår sten, men det kändes bara som att jag skulle göra den. Ibland har man sådana där känslor. Det fanns andra uppgifter att spela på men ibland får man gå lite på känsla vad man tror att man ska lyckas med. Den där satte vi och det kändes jättefint, säger Maria till Sjuan.

Stenen betydde 4–1-ledning för Sverige och även om Skottland kom ikapp kunde de aldrig komma förbi.

– Efter det så fick de jaga lite, men vi släppte aldrig förbi dem. Även fast de kom ikapp kändes det ändå som att vi hade kontroll på matchen,

– Helt fantastiskt, jag är jättelycklig, jublar Prytz, med tårar i ögonvrån.

Under sina tre säsonger tillsammans har kvartetten Margaretha Sigfridsson, Maria Prytz, Christina Bertrup och Maria Wennerström tagit medalj på samtliga mästerskap de spelat - men tills på lördagen inget guld.

Skottland som i våras knep VM-guldet framför näsan på lag Sigfridsson i lettiska Riga. Då fixade den 23-åriga skippern Eve Muirhead det skotska guldet med finalens sista sten. Lag Muirhead spelade även bort Sverige från EM-finalen på hemmaplan i Karlstad.

Mer läsning

Annons