Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitserieklubbarna vill inte banta elitserien

ÖRNSKÖLDSVIK. Krympa elitserien till tio lag?
Förslaget har kommit från högre ort – men får tummen ner av klubbar och distrikt.
– Tycker inte det verkar särskilt genomtänkt, säger Peter Blomqvist, klubbdirektör i Modo Hockey.

Annons

I dag består elitserien i ishockey som bekant av tolv lag, men det pågår ständigt diskussioner om hur den kan göras bättre och mer attraktiv.
Det har tidigare funnits förslag på att stänga och då kanske även utöka ligan, men detta tycks inte längre aktuellt.

I stället vill Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Hockeyligan nu minska antalet lag i de högsta serierna. Den arbetsgrupp som skissat på ett nytt seriesystem föreslår en elitserie med tio lag och att de två allsvenska serierna blir till en, i så fall med 14-16 lag.
Nu har klubbarna och distriktsförbunden fått tycka till och förslaget är inte populärt.

Tolv passar bra
Vi ser ingen anledning att krympa elitserien, säger Modo Hockeys klubbdirektör Peter Blomqvist. Vi vill ha tolv lag.
Ångermanlands Ishockeyförbund är inne på samma linje.
Det här ställer vi inte upp på, säger ordföranden Bo Berglund. Det var ju jag som var pappa till förslaget att utöka till tolv lag (genomfördes 1988), och varken jag eller styrelsen har bytt uppfattning. Men hellre 14 lag än tio, om det nu ska ändras.
Peter Blomqvist tycker att förslaget kommer vid helt fel tidpunkt.
Det är många klubbar som precis har gjort eller ska göra omfattande investeringar i nya arenor. Att då minska antalet lag kan orsaka oerhörda bekymmer.

Dessutom anser han att det hela känns förhastat.
Det här har ju inte varit på tapeten på sistone. Man har snarare snackat om en utökning. En förändring ska först diskuteras och förankras ute i hockey-Sverige. Att begära in remissvar så här plötsligt känns inte genomtänkt.
Och skepsisen verkar vara utbredd. I Aftonbladet uttrycker Färjestads Håkan Loob sitt ogillande medan Timrås sportchef Hans Norberg säger går det här förslaget igenom skalar man nog bort samtliga lag norr om Stockholm.
Riktigt så rädd är inte Peter Blomqvist.
Ju större pengar som kommer in i bilden desto svårare blir det för landsortskommuner att ha lag med tillräckligt starka trupper. Fast tittar man på Leksand så har ju hela bygden slutit upp kring laget, och jag kan tänka mig att något liknande skulle kunna ske i Ö-vik. Fast Modo är inte på något sätt i något desperat läge. Det går bra på isen och det finns pengar i kassakistan.

Mycket att diskutera
Att Blomqvist och Modo säger nej till en elitserie med tio lag innebär inte att de är motståndare till nya idéer eller diskussioner om hur elithockeyn ska utvecklas som produkt. Men klubbdirektören kan inte låta bli att uttrycka sin stolthet över att Modo ökat sitt publiksnitt med cirka 500 åskådare från drygt 3600 till drygt 4100 jämfört med fjolårssäsongen.
Visst finns det mycket att diskutera, men det finns ett sort intresse för elitserien och för Modo. Trots allt prat om grundserien som en transportsträcka, säger Peter Blomqvist.

Eftersom motståndet mot förslaget att krympa elitserien är kompakt är det högst osannolikt att det klubbas igenom. Definitivt besked kommer på Svenska Ishockeyförbundets årsmöte i juni.

GUSTAF HÖÖK

Mer läsning

Annons