Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edins vann guld i hemma-EM

/

De var förhandsfavoriter. Och Niklas Edins herrlag stod pall för trycket.
– Jag har inte kunnat bidra med något under matcherna, men innan. Jag har ju gott om erfarenhet av sådana här situationer, säger herrlagets guldcoach Eva Lund.

Annons

Eva Lund var Anette Norbergs högra hand under guldåren under 2000-talet.

Under det här mästerskapet har hon spenderat all tid på lagledarläktaren.

– Det är något helt annat, men det känns fantastiskt att det räckte hela vägen för killarna. Det är ju så här man vill att ett hemmamästerskap skall sluta, konstaterar Eva Lund efter en osedvanligt lång prisutdelning där både A-VM och B-VM:s medaljörer skulle prisas.

Största jublet fick förstås det svenska herrlaget med Sidensjösonen Niklas Edin i spetsen.

Finalen mot Norge var jämn inledningsvis.

– Det var lite småmissar från oss i inledningen, men norrmännen lyckades inte riktigt utnyttja dem som tur var. Vår tvåa i femte omgången blev vändningen för oss, anser Edin som gick till halvtidsvila i 3–2-ledning.

Matchbollen fick det svenska laget i den sjätte omgången.

– Vi lyckades få bra press på dem i den omgången med en bra gard och en tidig skotte. Sedan lyckades jag stänga boet så att han (norska skippern Ulsrud) fick en otroligt svår uppgift för att rädda situationen.

Ulsrud gick bom och Edin fick sin tvåa till 5–2.

– Därifrån hade vi bra kontroll på det hela tycker jag. Vi släppte till en tvåa i sjunde, men tog den snabbt tillbaka. Sista omgången var riktigt skön att spela av, konstaterar Edin efter slutsiffrorna 8–5 efter en säker utslagning för matchens sista poäng.

Era närmsta uppgifter?

– Banketten ikväll och sedan sova i en vecka typ. Nej, skämt å sido. Vi skall fira jul ordentligt och sedan skall vi iväg på tävling i Skottland och efter det är det ju Continental Cup i Kanada och en Grand Slam-tävling direkt efter.

– Så det blir rätt mycket curling även fortsättningsvis, säger Niklas Edin och ler.

Ett purfärskt guldleende.

Mer läsning

Annons