Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen blev sann

ÖRNSKÖLDSVIK. Peter Svensson är inne på sin tredje säsong som tränare för ÖSK:s elitseriedamer. En säsong som blir hans sista som elittränare.
1 juli börjar han som tränare på Riksinnebandygymnasiet i Umeå.
– Eftersom min ambition är att jobba med innebandyn på heltid så är det här väldigt bra, säger Peter.

Annons

Civilt jobbar Peter Svensson som mellanstadielärare på Höglandskolan, men det är som innebandyspelare och tränare vi känner honom. Han älskar att jobba med innebandy och det är inget han sticker under stol med.
Min ambition är att jobba med innebandy på heltid så att jag får lite fritid över, säger Peter som kommer att få ta stort ansvar för det nya innebandygymnsiet i Umeå.

STORT INFLYTANDE
Titeln är innebandytränare, men jag ska ha ekonomiskt ansvar, styra delar av verksamheten och göra kursplanering. Dessutom ska jag vara personlig coach för eleverna, berättar Peter.
När Peter sökte tjänsten var han först lite skeptisk efter arbetsintervjun. Han hade fått höra att han inte skulle kunna träna något annat lag samtidigt som han var innebandygymnasietränare.
Jag tänkte varför har arbetsgivaren sådana restriktioner?, men nu har jag fått distans till det hela och inser att det inte blir något gnäll om jag inte tränar något lag.
Med andra ord är man på Riksinnebandygymnsiet rädd för att det ska bli livat ute i klubbarna runt om i landet om talanger hamnar i Umeå, och sedan slussas in i en klubb som Svensson tränar.
Det innebär också att Peter måste lämna tränarposten för ÖSK-damerna, som han gjort till topplag i elitserien.
Jag tycker att det är dags att lämna damlaget. Jag känner att jag kan bli ett hinder i deras utveckling, och tjejerna kan även bli ett hinder för min utveckling. Tjejerna behöver någon utifrån med nya influenser.

EN OMSTÄLLNING
För Peter är det ett stort steg att lämna rollen som innebandytränare för att bli innebandylärare på gymnasienivå.
Jag tycker själv att jag varit duktig på att forma lag som en enhet, men nu ska jag jobba med individer. Det blir en omställning.
Vad kommer du att sakna?
Det är stor risk att jag kommer att sakna matcherna, matchnerven. Det jag inte kommer att sakna är att ha ett civilt jobb vid sidan om. Nu får jag också tid över att skriva lite, som övningshäften. Dessutom ska jag skriva artiklar åt Svenska Innebandyförbundets tidning.
Peter har ju denna vinter också gjort comeback som spelare hos ÖSK:s elitserieherrar, och som 34-åring är han på väg att göra sin bästa säsong på många år.
Det är otroligt roligt att spela just nu och dessutom har det gått mycket bra. Men jag har inte frågat gymnasiet om jag får spela, så vi får se vad som händer, säger Peter och klargör att om han ska fortsätta lira, så ska det vara med ÖSK.
Jag kan inte tänka mig spela för något annat lag än ÖSK, och jag kan heller inte tänka mig spela lägre ner i seriesystemet.
Peter tänker heller inte flytta till Umeå utan målsättningen är att bo kvar i Ö-vik och pendla. Det innebär att sambon Maria Hörnsten, nyckelspelare i ÖSK-damerna, blir kvar i klubben.
Vill avsluta snyggt
ÖSK som klubb och lag ligger Peter mycket varmt om hjärtat och han lämnar inte föreningen utan att se till att avskedet blir snyggt. Först ska han se till att damerna tar sig till slutspel, och därefter gäller det att hitta en efterträdare på tränarposten. Ett arbete som redan inletts.
Tidigare i vinter slutade Johan Larsson som tränare för ÖSK:s seriekollega IBK Dalen. Nu har Peter Svensson plockat in Larsson i ÖSK:s organisation.
Vi gör det av flera anledningar. Kortsiktigt för att få fart på laget, långsiktigt för att att slussa in honom i klubben. Då har han ett halvår på sig att testa ÖSK och tjejerna får en rejäl chans att utvärdera Johan och sedan kan vi ta ett beslut om en eventuell fortsättning.
Inget ont om Larsson, men det blir ingen lätt uppgift att ersätta Peter Svensson. Peter Svensson är något av Mr ÖSK Innebandy.
Både på herr- och damsidan.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons