Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödshot mot curlingen

ÖRNSKÖLDSVIK. Ödestimmen för curlingen och uteisbanan på Skyttis närmar sig. Dispensen för kylanläggningen har gått ut. Nu är det upp till politikerna att tala om om det blir fortsatt is eller inte.

Annons

I fem år har kommunen vetat att någonting måste göras åt kylanläggningen som ger is åt både curlinghallen och uteisbanan och nu har man kommit till vägs ände. Det blir inget mer uppskov.
Det skulle ha varit klart förra sommaren, säger Arne Persson säkerhetsansvarig på Räddningstjänsten.

POLITIKERNA AVGÖR
Nu ligger det i händerna på politikerna. De avgör om Örnsköldsviks kommun även i fortsättningen ska kunna lägga curling till antalet idrotter som kan utövas i kommunen.
Det är viktigt att vi har ett så komplett utbud som möjligt i den här kommunen. Framför allt i en kommun som har den inriktning på idrott som Örnsköldsvik har, säger Bengt Lindgren (s) som är kultur- och fritidsnämndens ordförande tillika ordförande i nämndens arbetsutskott som närmast kommer att ta upp frågan.
Även om det vore ett stort avbräck för ungdomsishockeyn om utebanan vid Skyttis försvann så finns fortfarande möjligheten att spela hockey i kommunen. Det finns sex inomhushallar och ett ännu större antal uterinkar men det finns bara en curlinghall. Försvinner den så är närmaste hall i Sollefteå.

DRIFTEN KNÄCKFRÅGAN
Frågan är om politikerna är beredda att låta det kosta för att kunna behålla curlingen i kommunen.
Vi har en begränsad budget, säger Bengt Lindgren.
Vart enda öre är intecknat redan.
Kommunen har redan sagt ja till själva investeringen på cirka fem miljoner kronor för den ombyggnad som behövs. Knäckfrågan nu är den fortsatta driften. Kapitalkostnad, drift och underhåll beräknas uppgå till cirka 600|000 kronor per år pengar som alltså inte finns i dagsläget.
Byggs det här så har vi 600|000 som vi måste reservera i budgeten nästa år, säger Bengt Lindgren och tillägger att det vore oansvarigt.
Vi måste ha pengar i portmonnän när räkningen kommer.

"VI PRIORITERAR"
Både uterinken och curlinghallen lever under samma hot men uteisbanan har ett stort plus den har cirka 500 ungdomar som är beroende av den.
Vi prioriterar barn och ungdom. Vi känner ett stort ansvar för det som sker på uteisbanan. Det är ungefär 500 ungdomar som lirar ishockey där, det går inte att få in dem i andra hallar, säger Bengt Lindgren.
Men curlingen är inte prioriterad på samma sätt och därför riskerar att få stryka på foten.
Det kan vara så att man måste avstå någon verksamhet. Det har vi tack och lov inte behövt göra ännu.
Men än har kommunen inte lyckats hitta någon bra lösning där alla parter är nöjda.
Vi hittar inga vägar ur det här idag, men det kan ju finnas andra vägar. Vi ska titta på det här, säger Bengt Lindgren.
Den 6 mars kommer frågan upp i kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott. Ett nej till pengar där och det är fritt fram att klubba igenom en dödsdom för Örnsköldsviks curling i nämnden ett par veckor senare. Kaj Glännestrand

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons