Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det vore en fullständigt tragedi”

ÖRNSKÖLDSVIK.Sverige är världsledande inom curling både på herr- och damsidan.
Ö-viksklubben har ett ungt och lovande lag som mycket väl kan nå lika långt som Peja och kompani.
Men grabbarna från Sidensjö får kanske flytta någon annanstans för att utvecklas. Framtiden för curlinghallen har nämligen vänt till det negativa.

Annons

Det vore en fullständigt tragedi om vår verksamhet måste upphöra av ekonomiska skäl. Samtidigt som curling är på stark frammarsch runt om i världen och inte minst då i Sverige, säger Assar Sundström, ordförande i Örnsköldsviks Curlingklubb.

DYSTERT JUBILEUM?
Klubben firar 50-årsjubileum i år. I värsta fall kan det här bli sista säsongen som stenar far fram på isen i Ö-vikshallen.
I fjol fick curlingklubben det positiva beskedet att kommunen hade pengar till byte av kylanläggning. Det står fast, men vad som kommunens tjänstemän på fritidssektorn nu lagt fram är att curlingklubben måste stå för driftkostnaden. Det rör sig om runt en kvarts miljon per år.
Vi har inte råd med det. Vår budget ligger på 90 000-100 000 kronor per år.
Förra veckan blev curlingklubben kallad till ett möte med Kultur & Fritid, där arbetsgruppen berättade att kapital-, drifts- och underhållskostnader inte ryms inom nämndens budget.

"ILLA SKÖTT FRÅN KOMMUNEN"
Vi blev ålagda att komma med ett svar inom några dagar. Jag tycker att det är illa skött från kommunens sida att vi fick så kort tid på oss. Vi hann inte ens kalla till ett klubbmöte. Det handlar ju om sportens överlevnad i stan, säger Assar som varit med i Ö-viksklubben sedan 1978.
Han tycker att det är olyckligt att klubben hamnat i den här situationen nu, trots möjligheten för kommunen att agera under fem år.
Nu kanske man fattar förhastade beslut på underlag som vi inte har fått en rimlig chans att verifiera eller kommentera.
Assar berättar att Hans Stenmark, chefen för Kultur & Fritid, var noga med att påpeka att de vill se många ungdomar i verksamheten.
Vi har jobbat hårt varje år för att få mer ungdomar och det har aldrig sett så positivt ut som i vinter. Dessutom avser vi rida på den popularitetsvåg som vår sport får i samband med OS i Salt Lake City.
Kommunen säger att de ska leva upp till att vara en kulturell stad där det ska finnas inslag av allt möjligt. Där ska curlingen finnas, säger Assar bestämt.
ÖSK Hockey har inte hört någonting från Kultur & Fritid när det gäller utebanans framtid.
Det har ryktats om att det ska bli naturis. Blir det så är det lika bra att lägga ner verksamheten, säger Benny Lundgren, ordförande i ÖSK:s ungdomssektion.
Men utifrån de alternativ som utreds så blir det inte så. Dessutom säger ju Bengt Lindgren (se artikel ovan) att barn och ungdom är en prioriterad grupp. Därför är risken minimal att man ställer 500 ungdomar utan is.

Fotnot: Förutom ÖSK utnyttjar Järved och division III-lag utebanan på Skyttis.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons