Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det var riktigt tungt”

ÖRNSKÖLDSVIK. Schweiz eller Sverige?
Alligator Malans eller ÖSK?
Nu kommer frågan om Martin Olofssons fortsatta innebandykarriär.
– Jag har inte ens funderat, säger han.

Annons

Under sensommaren lämnade innebandystjärnan Martin Olofsson ÖSK och Örnsköldsvik som en firad stjärna. Han tog chansen att uppleva något nytt när han satte sin namnteckning på ett kontraktserbjudande från Alligator Malans, den Schweiziska toppklubben med säte i Malans, tio minuters bilfärd från den större staden Chur.
Han har inte ångrat sig, men erkänner utan omsvep att hösten varit mycket tuffare än han väntat sig.
Språket har ställt till ganska mycket besvär. Här är det få som vill prata engelska och schweizertyskan är väldigt svår att begripa.

SVAG INLEDNING
Av den anledningen tog det tid innan han kände sig hemma i laget. Han kände sig utanför, blev nästan retad för sina språksvårigheter och inget blev bättre när klubben dessutom inledde säsongen svagt. Laget fungerade inte och klubbens utlandsimport med stjärnstatus hade svårt att visa sina kvaliteter.
Det var riktigt tungt ett tag och jag hade ganska svårt att anpassa mig till ett nytt sätt att spela. Här är tempot väldigt högt, trots att många spelare inte är speciellt tekniska. Det blir mycket hawaii-innebandy och spel på chans, säger Martin och fortsätter:
Det är inget snack om att den svenska elitserien är världens bästa liga.

BLEV BARA BÄTTRE
Under höstomgångens andra halva blev situationen bättre både för Olofsson och klubben. Det väntade topplaget började vinna och den meriterade svensken fick utrymme för sina konster.
Och efter jul- och nyårsfirandet hemma i Örnsköldsvik känns tillvaron i alplandet betydligt bättre. Såväl för Martin som för sambon Anna Wallin. Paret bor i en stor fyrarumslägenhet i den lilla byn Zezis strax utanför Malans och vid sidan av innebandyn arbetar Martin med att montera komponenter på ett stort elektronikföretag, där för övrigt flera av klubbens spelare tjänstgör. Anna tjänar sina slantar på en restaurang och på fritiden försöker duon upptäcka så mycket som möjligt.

DRÖMMER OM VM
Det gäller att passa på. Under den första tiden här nere reste vi runt väldigt mycket. Vi har till och med varit i Italien och tittat på landslagsfotboll.
Och på tal om landslaget vill han mer än gärna representera Sverige då VM-turneringen avgörs i Helsingfors i maj.
Ja, jag har anmält mitt intresse för förbundskaptenerna för spel i landslaget är bland det roligaste som finns. Men jag har full förståelse om de väljer bort mig den här gången då jag spelar i en sämre liga.

STÅR I MITTEN
Faktum är att andra svenska spelare som provat lyckan i Schweiz varit unga löften eller äldre som gjort sitt i den svenska elitserien.
Martin står mitt emellan, på toppen av sin karriär, och trots att han har ett tvåårskontrakt med Alligator Mallans är det inte givet att han stannar.
Ärligt talat har jag inte ens funderat. Avtalet är ett så kallat ett plus ett-kontrakt där bägge parter alltså har möjlighet att säga upp
I slutet av februari, början av mars, tänker han fatta sitt beslut om framtiden.
Sedan vill han spela VM i Helsingfors och spöa Finland i finalen.
Om han vill bli VM-kung på nytt behöver vi inte fråga om.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons