Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var inte bättre förr

Tränare, spelare och klubbmärken kommer och går.
Det enda som består är materialförvaltaren. Slagskott&Tacklingar tog ett hockeysnack med ”Lonken” och undrade om det verkligen var bättre förr.

Annons

Säg Ulf Lundgren och du säger vem?. Säg Lonken och alla vet vem han är. Alla som är hockeyintresserade.
Ja, jag kan kalla mig veteran, säger Lonken som varit materialansvarig för Modo Hockey i 18 år.
Och det här med att det var bättre förr köper han inte.
Inte då det gäller mitt jobb i alla fall. När jag började hos Modo arbetade jag halva dagen på Modos sportbutik och resten av tiden jobbade jag i Kempis. Det blev långa dagar.
Sedan många år tillbaka är han heltidsanställd materialförvaltare och i och med att spelarna är proffs och tränar dagtid så har Lonken fått anständiga arbetstider och hinner med att träffa familjen hemma i Björna.
När jag började så hade 99 procent av spelarna jobb vid sidan av och då låg träningarna på kvällstid.
Så är det inte i dag och mycket annat har också förändrats under de här 18 säsongerna. Vi ställde en hel del snabbfrågor till Lonken.
Förr var det ingen omsättning i spelartrupperna. Idag köps det och säljs och lånas ut till höger och vänster fram till 31 januari.
Det är okej. Jag tror att de som reagerar är de klubbar som får sämre spelare. Vi har fått bra spelare och de som lånas ut har jag hela tiden telefonkontakt med om de behöver några grejor. Det är inga problem.
Vad tycker du om trepoängssystemet?
Om det går bra för laget tänker man inte på det, men däremot är det tufft för lagen som krigar i botten. Ta matchen mot Södertälje då extrapoängen var en bonus för oss, men för SSK var en missad poäng en smärre katastrof.
Gillar du straffar?
Nej! Lägg ner på en gång. Straffar är en parodi som inte ens publiken tycker är rolig. På vissa arenor sticker publiken hem när det är dags för straffläggning. Det är bättre med lottdragning.
Många nya namn på spelsystem har dykt upp. Sjakalhockey, blixthockey, 1-3-1, torpedhockey. Hänger du med?
Nej, och det gör nog inte de som har hittat på allt det här heller.
Är spelarna bättre tränade idag?
Ja, de är ju proffs. Skillnaden idag jämfört med förr är att då fanns det en förstafemma med bra spelare, sedan kom andra- och tredjefemman och så fjärdefemman med unga spelare som var lovande men som aldrig fick spela. Idag är alla lika bra och en back kan spela forward och tvärtom. Då var en skada en katastrof för laget.
Vad säger du om att redline offside är borta?
Bra, men ta tillbaka touchicing igen. Spelet blir då ännu snabbare och det skulle gynna ett lag som Modo. Det skulle vara skoj för publiken också.
Vilken tränare har betytt mest för dig?
Det är olika och alla har bidragit med olika saker. Men Leif Boork betydde mycket för Modo då han ställde krav på spelarna både på och utanför planen.
Vilken spelare minns du bäst?
Hockeymässigt går det inte att komma runt Peter Forsberg. Men jag måste nämna Janne Karlsson för att han var så strulig och Ulf Ödmark för att han var så professionell och oerhört hjälpsam. Och naturligtvis surrgubben Ecke Holmberg. Hans röst ekade i huvudet när jag gått hem och lagt mig.
Vilket är Modos snyggaste klubbmärke under här åren?
När jag kom så hade vi Flygvapnets vinge och det var inte särskilt snyggt. Mitt svar är det vi har idag.
Till sist, är det mindre travsnack i omklädningsrummet idag än vad det var förr i tiden?
Nej, det är fortfarande mycket travsurr, men det är ju inte som på Hardy Nilssons tid. Då planerade vi resorna efter de olika banornas travdagar.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons