Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det perfekta samspelet mellan häst och ryttare

Stockholm. Det tar bara några minuter men det ligger år av träning bakom. Att rida dressyr på Grand Prix nivå är ingen sport för veklingar.
Det krävs koncentration, uthållighet och känsla. Dessa tre faktorer har Lars Petersen så att det räcker och blir över.

Annons

Med sin häst Blue Horse Cavan var dansken överlägsen i dressyrklasserna i Globen. De vann Grand Prix klassen på lördagen och blev då säker in i finalen som avgjordes i form av kür på söndagen.

FYRA PIRUETTER I STRÄCK
I küren gjorde han inga synliga missar. Till den passande musiken Ingen rädder för vargen här visade Lars Pedersen bland annat fyra piruetter i sträck på medellinjen med galoppombyten mellan varje.
Det här är det bästa min häst har gått. Jag blev lite orolig efter lördagens Grand Prix eftersom de andra ryttarna låg så nära. Jag tänkte att nu får jag skärpa mig, sade Lars Pedersen.
Domaren Birgitta Bergsten berömmer Lars segerritt i kür:
Lars hade en hög svårighetsgrad på sin ritt, men när man såg hans självsäkerhet så kände man sig lugn och visste att allt skulle gå bra.

LUSSAN NÖJD
Publiken i Globen uppskattade bra ritter oavsett vem som gjorde den. Men nog hurrades det extra mycket efter Jan Brinks och Louise Lussan Nathorsts ritter.
Det här var Guiness bästa kür någonsin. Han var så samarbetsvillig och fin, han ville verkligen gå här inne idag, berömmer Lussan sin hingst efter söndagens tredjeplats.
Ekipagets enhandsfattade piruetter och galoppombyten i varje steg drog hem många poäng hos domarna.
Hennes kürprogram med Abba musik var Walk on Tops program från 1998, men Lussan menar att det passade ännu bättre till Guiness.
Ett av världens bästa dressyrekipage, trettonde bästa på rankingen är Jan Brink på Briar.
Den uttrycksfulle hingsten charmade publiken med sin utstråling. Men tyvärr gjorde ekipaget några små missar i küren och Briar slog sig själv på benet i en piruett. Trots detta slutade de på fjärde plats.
Det här är vad jag kan åstadkomma med Briar nu, eftersom han är så ung. Men snart kommer jag att höja svårighetsgraden, det behövs i denna konkurrens.

PUBLIKREKORD
Men inom kort har han en konkurrent mindre, för Lars Pedersen och Blue Horse Cavan flyttar nu till USA.
Årets Stockholm Horse Show sågs av drygt 69 000 åskådare och det är publikrekord. Sedan starten 1993 har åskådarantalet ökat hela tiden.
Pernilla Näslund

SPORTEN

Mer läsning

Annons