Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här laget siktar också på OS-medalj

ÖRNSKÖLDSVIK. Det var hockey på hög låg nivå!
Vi som letat oss till Kempehallen redan halv två på lördagseftermiddagen fick bevittna en udda men rolig och ytterst publikvänlig sport.

Annons

Det svenska kälkhockeylandslaget bjöd på en intern uppvisningsmatch en timme innan ishockeymatchen mellan Modo och Luleå.
Ja, det är helt klart en rolig sport att titta på, säger förbundskapten Sten Dumell när vi står i avbytarbåset och ser hans killar ute på isen.
Eller general manager som de numera kallas.

PULBIKREKORD I NIPHALLEN
Vi har faktiskt publikrekordet i Niphallen i Sollefteå sedan något år tillbaka under ett vintergames, säger Dumell leende och med en viss stolthet i rösten under ett spelavbrott.
Vardagstillvaron för kälkhockeylirarna är annars allt annat än glamorös. Tomma läktare, minimalt sponsorintresse och minst sagt begränsad mediabevakning.
Kälkhockey är en minst lika tuff och fartfylld sport som vanlig ishockey och det smäller ordentligt i sargerna när spelarna sätter in sina tacklingar.
Förberedelserna inför Paralympics i Salt Lake City har pågått sedan augusti och är just nu inne i sitt intensivaste skede. Det har varit samlingar nästan varje helg sedan augusti med hårdkörning fredag, lördag och söndag.
Det svenska laget har en bronsmedalj att försvara från senaste paralympics i Nagano 1998.
Vi har högre målsättning än så, det är guld som gäller säger förbundskaptenen bestämt när saken kommer på tal.
1986 hölls inofficiella paralympics och då vann Sverige kälkhockeyn. Även i det första officiella paralympics 1994 blev det guld för det svenska laget.
Det kommer att stå mellan Norge, Kanada och oss, säger Dumell, men vill utfärda en varning för USA.
De kommer att vara oerhört taggade nu när de får spela på hemmaplan.
Sex nationer ställer upp i kälkhockeyturneringen och enligt både spelarna och förbundskaptenen är allt sämre än brons en besvikelse.
Jens Kask och ångermanlänningen Markus Holm är enligt Dumell nyckelspelare i det svenska laget.
a
SPELGENI OCH SPEEDKULA
Jens är spelgeniet som lägger mackorna medan Markus är en av världens snabbaste spelare.
Vi fick även se bevis på deras skicklighet i matchen när det gula laget" gjorde 1-0. Då var det Jens Kask som i bästa Gretzky-position bakom målet frispelade Markus Holm som med ett rappt handledsskott förpassade pucken i nät. Det blev dock förlust för de gula sedan Leif Norgren i det blå laget gjorde hat trick och fastställde slutresultatet till 3-1.
Domare i matchen var, inte helt obekante, Kent Forsberg. Han klarade uppgiften med den äran även om han var lite skämtsamt ängslig innan matchstart. Det sista han sa innan nedsläpp var nämligen;
Då kör vi grabbar, men inte för högt tempo bara. BIRGER BYSTRÖM

SPORTEN

Mer läsning

Annons