Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här kan bli bra

Visst, det är högsommar, blommor i håret och fotbolls-VM.
Men det är bara 89 dagar kvar till elitseriepremiären.
Slagskott & Tacklingar synar Modo Hockeys trupp för säsongen 2002/03.

Annons

Sportchefen Bengt Hedin har garanterat haft sin tuffaste vår någonsin när det gällt att sy ihop en ny, slagkraftig, spelartrupp. Spelare som vi lite till mans inte skulle lämna Ö-vik packade med sig familjen och flyttade och ett tag stod Hedin där med en målvakt, fyra backar och massor av frågetecken.
Nu, knappt tre månader till elitserienedsläpp, ser det betydligt ljusare ut om nu inte både Mattias Weinhandl och Pierre Hedin går och blir NHL-proffs.
Vi har roat oss att jämföra förra säsongens trupp med årets.

MÅLVAKTER
Peter Hirsch är ensam då en missnöjd Tobias Lundström valde att lämna staden han ogillar så mycket. Nu jagar Modo en etablerad målvakt och lyckas man knyta till sig en toppkraft (typ Pasi Nurminen, Jan Lasak) är Modo på klart plus. Situationen var heller inte idealisk med ingen uttalad förstemålvakt, och Lundströms missnöje gav heller inga bra vibrationer. En ny målvakt har också högsta prioritet, enligt Hedin.
Kommentar: Fördel Modo 2002/03.

BACKAR
Här var läget riktigt kritiskt ett tag. Andreas Pihl ritade väldigt snabbt på för hårdsatsande Linköping, Lars Jansson ville testa Tyskland igen, Richard Lintner var bara till låns och Pelle Hållberg ville testa ny miljö. Helt plötsligt var fyra av lagets fem bästa backar borta.
Men med fyra riktigt meriterade herrar och en talang har Modo faktiskt, som det känns, lyckats fylla igen luckorna. Andreas Pihl hade ingen bra fjolårssäsong i grundserien, men var lysande i slutspelet. Den ännu tyngre (106 kg) och mer fysiskt spelande Kari Haakana känns som en mycket bra ersättare. Dusan Milo är världsmästare och är liksom Mika Lehtinen (mycket respekterad i Finland) två spelande backar och de kan också vara plusvarianter jämfört med Lintner och Jansson. Lintner producerade, men var inte intresserad av att spela i egen zon. Jansson däremot, med Modohjärta, kan bli svårare att ersätta, då han varit en stor glädjespridare i omklädningsrummet.
Pelle Hållberg går till mästarlaget Färjestad, och därifrån kommer Erik Lewerström. Klar fördel Färjestad i det bytet. Men så har ju också Modo fått Jesper Damgaard vilket gör att Modo har en bredare backtrupp kommande säsong.
Kommentar: Modo har skaffat rutinerade och på papperet välmeriterade backar. Man ska dock komma ihåg att det tar tid att spela in så många nya spelare, och dessutom är fyra av fem utlänningar, där bara Damgaard har erfarenhet av elitserieishockey. Får Brithén/Alexandersson in de nya snabbt in i systemet, då är det ett litet plus för årets upplaga. Men skulle Pierre Hedin bli proffs, då är det ett klart minus. Pierre var elitseriens bäste back i vinter.

FORWARDS
New York Islanders general manager Mike Millbury sade nyligen att de förhandlar med Mattias Weinhandl, och säger Millbury det kan vi nog räkna bort Weinis ur Modotruppen i vinter. När dessutom Mikael Wahlberg väljer Tyskland så tappar Modo 77 grundseriepoäng. Det är tufft. Modo tappar också en hel del själ och hjärta i Mikael Pettersson som ska kriga i Leksand i vinter.
Enda forwardsnykomlingen är danske Morten Green som är en talang, men som ännu inte varit ordinarie i elitserien.
Kommentar: Klart minus för truppen 2002/03. En poängproducerande center som Mikael Wahlberg är inte lätt att ersätta och det har Modo inte gjort heller. Modo kommer att förlita sig på att någon annan (Öhman, Hlinka) stiger fram på allvar. Vi kommer säkert också att få se Janne Öberg ofta i en centerroll i vinter.

VILKA ÄR PÅ VÄG IN?
En riktigt bra målvakt är ett måste, och det jobbar alltså Modo hårt med. Backsidan är klar och den ser alltså mycket bra ut.
Mattias Karlin är på väg in, men han måste först lösa sig från sitt kontrakt med Boston. Räkna med Kalle i Modos tröja i vinter. Dessutom ryktas det från Östersund att Modo är en av flera klubbar (HV, Timrå, Leksand) som gett Ulf Dahlén en förfrågan.
Modo kommer säkert att, kanske via ÖSK i allsvenskan, matcha in talanger som John Lind, Johan Agu och framförallt forwarden Jonas Almtorp.

VILKA ÄR PÅ VÄG UT?
Mattias Weinhandl kan vi nog tyvärr räkna bort. Däremot känns det som om Pierre Hedin blir kvar, då han nästa år kan räkna med ett mycket mer förmånligt kontraktsförslag från Toronto. Kim Staal till Montreal Canadiens? Knappast.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons