Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är Kate som är ÖKK”

Den som tvivlar på att konståkare är idrottsmän bör omedelbart bege sig till Skyttishallen. Stå där och vänta en stund så dyker Kate Tjällman, med adepter i Örnsköldsviks Konståkningsklubb , upp efter en liten stund.

Annons

Fysisk träning, kroppshållning och teknik i ljuv harmoni. Det är idrott och konst på samma gång och det är svårt att inte bli imponerad av Malin Hållberg-Leuf sedan sex års ålder fostrad i ÖKK.
Hej Malin, hur är läget?
Jo, det är bra.
I dagarna åker du Nordiska Mästerskapen i Finland. Är du laddad?
Ja, det hoppas jag verkligen. Jag deltar i seniorklassen och jag ska göra allt jag kan för ett bra resultat.
När Jessica Söderlind tvingas tacka nej har förbundet valt att skicka dig till mästerskapet. Är du överraskad?
Både jag och nej. Jag har inte väntat på en plats i tävlingen, men samtidigt har det ju gått ganska bra för mig hittills under säsongen.
Vad har du för målsättning?
Ärligt talat vet jag inte riktigt. Jag har bara tävlat mot några av de övriga, så det är svårt att veta var jag står. Finland har exempelvis många duktiga tjejer med femte- och sjätteplaceringar på EM.
Är det här det största för dig hittills?
Universiaden i Polen, som jag deltog i förra säsongen, hade nog ett starkare startfält, men ja, det här känns ändå större. Att åka nordiska känns lite speciellt.
Hur har du laddat upp?
Vi har tränat lite extra. I övrigt är det som vanligt.
Konståkning verkar vara en ohygglig nervsport. Är det så?
Ja, det vill jag påstå. Du kan vara jätteduktig på träning och ändå inte lyckas med några tävlingsresultat. Det är nog många som inte pallar för trycket.
Offrar du mycket tid på mental träning?
Nej, det gör jag inte. Men det skulle nog inte skada och vi har faktiskt ganska nyligen varit i kontakt med en idrottspsykolog just med tanke på att vi inte jobbat speciellt mycket på den biten. Jag har inte problem med idrottspsyket, men samtidigt inser jag att det kan vara bra att tänka på den mentala delen lite oftare.
Anledningen till dina framgångar är kanske just att du kan hantera din nervositet?
Ja, så kanske det är. Jag brukar inte sjunka när det blir tävling, åtminstone inte på grund av nerverna. Snarare är tävling något som sporrar mig.
Har du en så kallad vinnarskalle? Alltså blir sur när du förlorar i, låt oss säga, Fia med knuff?
Nej, det blir jag faktiskt inte. Men jag blir sur på mig själv då jag inte gör det jag ska på isen.
Har du sysslat med andra idrotter?
Nej, det har varit konståkning sedan jag var sex år. Jag började att åka skridskor, tyckte det var roligt, och på den vägen är det. Det finns ingen tradition i familjen.
Och du ville inte bli någon isprinsessa?
Nej, jag ville aldrig det. Det var inte alls det som lockade mig och kanske är det just därför jag har fortsatt med konståkning.
Och du blir inte rik på kuppen?
Nej (skratt), det är nackdelen med den här sporten. I fjol vann jag 1 000 kronor och bara mina skridskor kostar drygt 5 000.
Hur mycket betyder ÖKK-ledaren och tränaren Kate Tjällman för dig?
Allt och det skulle inte funka utan henne. Det är Kate som är ÖKK.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons