Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte bara ”Svennis” som gör succé i England

LONDON. Det är populärt med svenskar i England.
Sven-Göran Eriksson har frälst landslaget och i Coventry håller Roland Nilsson på att uträtta något liknande.
– Vi kanske har öppnat upp dörren för fotbolls-Sverige i England, säger Roland Nilsson.

Annons

Han har gjort succé som ersättare för den sparkade tränaren Gordon Strachan. Den hetlevrade skotten har ersatts med en sansad svensk som fortsätter att vårda sitt populära namn i England som spelare i managerns roll. 37-årige Nilsson, med 116 landskamper på meritlistan, utsågs till Månadens Manager i oktober i division I efter elva raka matcher utan förlust.
Förväntningarna bara växer.
Jag har fått en bra start, men vi får se vart det här slutar. Det går fort i den här branschen, säger Roland Nilsson.
Vad är förklaringen till din succé?
Jag visste att vi hade ett bra lag när säsongen började, men vi saknade organisation i vissa delar och det kunde lätt bli kaos i försvarsspelet. Det jobbade jag mycket med när jag tog över som manager.
Vad är din styrka som tränare?
Det får väl egentligen andra uttala sig om, men jag tror att jag får spelarnas förtroende. Dom litar på mig, dom vill visa vad dom kan och vågar misslyckas.
Roland Nilsson har hamnat i hetluften på ett sensationellt sätt. Efter att ha slutat i Helsingborgs IF förra hösten återvände han till Coventry som hjälptränare. Sedan ryckte han in som spelare och visade att han höll samma klass som tidigare.
När sedan Strachan fick sparken efter fem matcher stod Roland inför valet att först ta över tillfälligt som manager.
Det nappade jag på direkt. Jag var den enda som var kvar och det hade varit fel mot spelarna att hoppa av. När det sedan gick så bra i början fick jag erbjudandet att ta över på fast basis och efter viss betänketid slog jag till. Det ska mycket till för att man ska tacka nej till ett jobb som fotbollstränare i England.
Lördagens toppmatch mot Burnley blir ett tufft test för Coventry.
Burnley är ett fysiskt starkt lag som har gjort bra resultat. Det här blir inte lätt, inte minst med tanke på att vi har en del spelare borta.
Lee Carsley, David Thompson och Youssef Safri är alla avstängda. Nilsson hoppas att Youssef Chippo är kurant efter Marockos landskamp mot Zambia. I så fall används han centralt på mittfältet. Gavin Strachan och Barry Quinn, som spelade för reserverna i måndags, står stand-by om inte Chippo kan spela.
Roland Nilsson har två svenskar i laget målvakten Magnus Hedman och backen Tomas Antonelius (tidigare Gustafsson).
Hedman har fått sitt självförtroende åter och är säker mellan stolparna och Tomas är på väg tillbaka efter sin skada, säger Nilsson. (TT)

SPORTEN

Mer läsning

Annons