Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är do or die över den här säsongen, Modo

/

Annons

Markus Näslund har byggt ett ungt, nytt och billigare lag som måste vinna, locka massorna till Fjällräven Center mitt inne i en lågkonjunktur och man bör helst gå långt i ett slutspel för att inte det egna kapitalet ska ta slut.

Die? Nej, men Modo måste visa plussiffror vid nästa års bokslut annars är det stor risk att Örnsköldsvik står utan ett elitserielag, förlåt SHL-lag, inom några år.

Hela föreningen renoveras för att stoppa den ekonomiska blödningen och i dagsläget har man nyss anställt en marknadschef, en kommunikatör och letar efter en ny vd, som blir klubbens femte sedan 2007.

Nye tränaren Anders Forsberg sa på ett frukostmöte inför SHL-premiären att man är (spelmässigt) på rätt väg men inte kommer att vara klara till nedsläpp. Där är också bolaget Modo och jag är ärligt talad oroad inför framtiden.

Modo var en välmående förening 2007 med stort eget kapital, men nu är de pengarna i princip borta och fina Fjällräven Center kostar massor och som jag ser det tror jag att Modos möjlighet till överlevnad hänger på om kommunen köper arenan eller tar över driften. Och är det ens troligt då kommunen har sina egna ekonomiska bekymmer?

Om ett sådant scenario är rätt eller fel? Den diskussionen får andra ta, men det kommunen och Modo måste göra är att sluta skämmas över sponsring, vara öppna och ärliga med summorna och inte gömma sponsorstödet bakom något som eventuellt blir ett hockeymuseum.

I Skellefteå och på flera andra SHL-orter är kommunerna helt öppna med det lokala stödet till sin klubb. Det borde Elvy och hennes kamrater också vara.

Men tillbaka till det som sker på isen. På grund av den ekonomiska situationen är Modo tvingat att skära i spelarbudgeten och man gör nu en total makeover med Anders Forsberg som ny coach och en inriktning på att satsa på unga, egna spelare.

Jag gillar det vägvalet väldigt mycket.

Markus Näslund valde att försöka sälja Bernhard Starkbaum, en av elitseriens bästa målvakter förra säsongen, gå all in på Ullmark och Forsberg samt att både Näslund och Anders Forsberg verkligen varit tydliga med visa att juniorerna är med på samma villkor som de äldre spelarna.

Det blir ju heller inte sämre av att Anders Forsberg ska ratta Modoskutan. Ö-vikssonen Forsberg har gjort resultat med unga spelare förut, det vet vi, och han har modet och en filosofi som är exakt det Modo Hockey behöver nu och slår hans vision in om modern, snabb och offensiv hockey så kanske det kan locka massorna tillbaka till Fjällräven Center.

Om han kommer att lyckas? Vet ej, men Forsberg gillar utmaningen och han verkar väldigt bekväm med den här situationen och när jag pratat med spelarna så är de utan tvekan med på tåget.

Gruppen verkar ha roligt, juniorerna ser att de har möjlighet till stora istider, Samuel Påhlsson (peppar, peppar) är hel, Per-Åge Skröder är tydligen väldigt väl förberedd, målvaktssidan är ung men bra och jag tror att Mattias Ritola, Mario Kempe och Nichlas Torp är redo för större roller.

Men nycklarna har T.J. Hensick, Jeff Tambellini och Sean Sullivan. Tunga, dyra prestigevärvningar som måste producera och prestera och de har väl inte dominerat under försäsongen och Sullivan har varit direkt osynlig. Men samtliga i tränartrojkan är lugna och Barry Smith säger att de tre förvärven kommer att bli bra, bara det ges lite tålamod.

Problemet är bara att elitserien, sorry igen, SHL, är 55 omgångar lång och det kan låta som en evighet, men är man inte med från början så brukar det vara väldigt tufft att jobba i kapp.

Så vad tror jag då om årets säsong? Jo, det blir en repris på förra säsongens final, AIK och Örebro får kvalspela och Modo blir åtta.

Mer läsning

Annons