Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan bli prisade på Idrottsgalan

/

Den 13 januari är det dags för Idrottsgalan.

Henrik Sedin, Emma Johansson och Niklas Edin är tre av de nominerade idrottarna – men de har hård konkurrens.

Annons

Vancouver Canucks-kaptenen Henrik Sedin noterades för 45 poäng på 48 matcher under den förra, lockoutförkortade, NHL-säsongen. Lägg därtill tre poäng på fyra slutspelsmatcher.

Men det är givetvis insatsen i blågul dräkt som framför allt ligger till grund för nomineringen till Idrottsgalan. Henrik och Daniel Sedin anslöt till Tre Kronor i VM på hemmaplan och förändrade ett knackigt landslag till ett segertåg.

Tvillingarna hade stor del i det VM-guld som bärgades, men det är alltså bara Henrik som är nominerad till Idrottsgalan.

33-åringen är i minst sagt gott sällskap i kategorin årets manlige idrottare. Han tampas med Zlatan Ibrahimovic (superstjärna i fotboll), skidåkaren Johan Olsson (tog bragdartat VM-guld på femmilen) och golfaren Henrik Stenson (segrare i jätteturneringen FedEx Cup).

Tuff konkurrens är det också i kategorin årets kvinnliga idrottare, där Härnösandscyklisten Emma Johansson är en av de fyra som har chans att bli prisade. Johansson tampas med Tove Alexandersson, orientering, Abeba Aregawi, friidrott, och Sarah Sjöström, simning.

Johansson har en strålande säsong i ryggen och slutade etta på världsrankingen - det var första gången på sju år som världsettan hette någonting annat än Marianne Vos. På VM i september blev det en silvermedalj i linjeloppet.

Även Sidensjösonen Niklas Edin har förärats med en nominering. Edin, numera Karlstadsbo, leder ett av världens främsta lag i curling och spelade hem VM-guldet i Victoria, Kanada, i april.

Lag Edin utmanas av bland andra Sedinarna i kategorin årets lag, eftersom även Tre Kronor är nominerat. Lägg därtill herrarnas stafettlag i skidor och damlandslaget i fotboll.

Här är samtliga nominerade:

Årets kvinnliga idrottare: Tove Alexandersson, orientering och skidorientering, Abeba Aregawi, friidrott, Emma Johansson, cykel, Sarah Sjöström, simning.

Årets manlige idrottare: Zlatan Ibrahimovic, fotboll, Johan Olsson, skidor, Henrik Stenson, golf, Henrik Sedin, ishockey.

Årets lag: Lag Niklas Edin, curling, stafettlaget herrar, skidor, Tre Kronor, ishockey, landslaget damer, fotboll.

Årets ledare: Arild Monsen, skidor, Pär Mårts, ishockey, Lotta Neumann, golf, Pia Sundhage, fotboll.

Årets nykomling och Lilla bragdguldet: Jonna Adlerteg, gymnastik, Irene Ekelund, friidrott, Stina Nilsson, skidor, Johannes Skagius, simning.

Årets prestation: Abeba Aregawi, friidrott, Johan Olsson, skidor, Henrik Stenson, golf, Zlatan Ibrahimovic, fotboll.

Mer läsning

Annons