Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vinner de hockeyguldet

/

I morgon smäller det.

Efter att bara haft trupperna samlade i två dagar startar hockeyfesten – och om tolv dagar kommer det att firas i Ryssland.

Annons

Tre Kronor inleder mot Tjeckien och som Daniel Sedin säger så gäller det att hitta formen direkt.

– Det här är en blixtturnering, då är alla matcher viktiga.

Vilka vinner då?

Jo, det här är mitt tips:

1. Ryssland

Hemmaplan, rätt många spelare som är vana att spela på stor rink och för första gången på väldigt länge har man två målvakter som båda håller världsklass. Både Bobrovski (Columbus) och Varlamov (Colorado) är nu etablerade i NHL och de håller en jämn och hög standard. Dessutom har ledningen äntligen petat clownen Bryzgalov.

Dessutom, och detta är den avgörande faktorn till att jag lägger slanten på Ryssland, är att de har TVÅ superkedjor.

Vad sägs om Ovechkin, Malkin och Syomin samt Kowalchuk, Datsyuk och Radulov?

Världsklass!

2. USA

Det är sant, jag tror att USA är förste utmanare. Ett oerhört talangfullt och brett lag som flugit lite under radarn där all stjärnglans hamnat på Kanada.

Det är ett hårt arbetande lag med stabile Jonathan Quick som målvaktsetta och massor av talang framåt.

Jag tyckte att USA var det bättre laget i finalen mot Kanada för fyra år sedan och jag tror att de kommer att nå dit den här gången också. Ett litet frågetecken dock för backsidan.

3. Kanada

Det favorittippade laget med en backbesättning som kan vara den bästa Kanada har ställt upp med på många, många år. Duncan Keith och Drew Doughty kommer att få massor av istid, Shea Weber och P.K. Subban kommer att bomba från blå i power play. Dessutom, Sidney Crosby är världens bäste hockeyspelare.

Frågetecknet är på målvaktssidan. Snacket i Kanada går nu om att Roberto Luongo tar förstespaden och hade det varit för fyra år sedan hade ingen reagerat, men det har hänt mycket mellan Vancouver och Sotji och Luongo tillhör inte topp 10 i NHL längre.

4. Tre Kronor

För ett par veckor sedan tippade jag att Tre Kronor skulle ta sig till final, men sedan kom återbuden från Henrik Sedin och Johan Franzén och Pär Mårts fick teka om. All balans i laget rubbades och Mårts fick börja om med plan B.

Nu tror jag att det kommer att finnas kemi mellan Nicklas Bäckström och Daniel Sedin och att kedjan med Steen, Zetterberg och Landeskog kommer att leda laget samt att Sverige har världens bäste målvakt i Henrik Lundqvist.

Men i och med att Henrik Sedin har ont i revbenen tappar Tre Kronor en liten dimension som kan vara skillnad mellan medalj och att få stå vid sidan om pallen.

Mer läsning

Annons