Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är Steen på topp

/
  • Alexander Steen mår väldigt bra vid sidan av ishockeyrinken. Det är förklaringen till succéstarten av årets NHL-säsong.Foto: Robbin Norgren/arkiv

Förre Modospelaren leder NHL:s skytteliga. "Jag mår väldigt, väldigt bra i privatlivet".

Annons

Alexander Steen spelar sin kanske allra bästa hockey i karriären just nu. Tolv mål på lika många matcher placerar honom allra längst upp i skytteligan, före namn som Stamkos, Ovetjkin och Crosby.

Ändå gör han som han alltid har gjort – men med en viktig skillnad. Den här säsongen har han för första gången sin sambo med sig till St. Louis. Josefine Olsson är tjänstledig från sitt jobb på Djursjukhuset i Sidsjön och med på andra sidan Atlanten.

– Att hon är med över har absolut påverkat. Jag mår bra vid sidan av isen och det är viktigt, det ger mycket energi, säger Alexander Steen.

Annars har det mesta varit sig likt för Steen, som numer är Sundsvallsbo på somrarna. 29-åringen som just nu är inne på sin nionde NHL-säsong vet vikten av att förbereda sig. I somras bedrev han isträningen på Gärdehov tillsammans med Sundsvall Hockey.

– Jag hade en bra månad med grabbarna där innan jag åkte över. Jag tränade riktigt bra på egen hand också, den energin och styrkan jag skaffat är något jag vet att jag kommer ha nytta av, säger Steen.

Att den stora utdelningen poängmässigt kommit just nu både förvånar och inte förvånar honom.

– Det har varit ett oerhört ståhej där många frågat vad jag har förändrat men egentligen är det ingen skillnad, jag spelar precis som jag alltid har gjort.

– Samtidigt försöker jag hela tiden utvecklas för att bli bättre och bättre, det här är ju inget som hänt över en natt. Jag har alltid jobbat hårt för att förbättra mina svagheter.

Ett faktum som nu också syns i svart på vitt.

– När jag blev draftad var det skridskoåkningen och skottet jag behövde förbättra, nu är det mina styrkor.

I februari väntar också OS i Sotji för Alexander Steen och en dröm som går i uppfyllelse. Uppvuxen i en hockeyfamilj (pappa Thomas Steen spelade 14 NHL-säsonger i Winnipeg).

– Jag höll i min första hockeyklubba redan som ettåring och under hela uppväxten var det att göra mål i sjunde och avgörande Stanley cup-matchen och vinna bucklan man drömde om. Det och att få spela OS.

– Nu blir den drömmen förverkligad, det känns helt obeskrivligt.

När vi når honom sitter han på hotellrummet i Tampa efter att de mött Florida och Tampa Bay. Nästa anhalt är Montreal med match mot Canadiens i Montreal natten mot onsdag svensk tid.

En match som sticker ut ur mängden och som Steen verkligen ser fram emot.

– Dels är det så länge sedan jag var på den här sidan och spelade, jag var skadad sist vi var här. Men framför allt är det min favoritbortaarena att spela i, det är sjukt bra stämning där.

Resan från soliga Florida upp till det lite mer för årstiden bistrare Montreal blir dock tuff.

– Det var en sjukt svår resa att packa för, här i Tampa är det 30 grader och strålande sol och i Montreal är det runt två grader och slask. Och Alexander har inte med sig vare sig någon jacka eller mössa, skrattar han.

Mer läsning

Annons