Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel tog ett tungt silver

Örnsköldsvik. Han har tre år kvar som junior.
I lördags tog styrkelyftaren Daniel Nordin silver vid senior-SM i Sundbyberg, Stockholm.
– Jag hade siktat på en pallplats, men så högt som silver hade jag inte väntat mig, säger 20-årige Daniel som tävlar för Ö-viks Atletklubb.

Annons

Det är första gången på länge som Ö-viks Atletklubb haft en deltagare med i ett senior-SM.
Styrkelyftare är ett litet släkte i Ö-vik. Daniel är själv inne på sin tredje säsong. Framgångarna har varit många. Guld vid ungdoms-SM i Malmö i fjol, två guld vid norrlandsmästerskapen, 2000 och 2001, i ungdoms- och juniorklassen. Vidare har han ett USM-guld i bänkpress 2001
Silvret i helgen är det största, berättar Daniel.

TRÄNAR TAEKWONDO
I styrkelyft blir man senior vid 24 års ålder. I Stockholm tävlade Daniel mot konkurrenter som var fem sex år äldre. Han återfinns i -56
kilosklassen.
Daniel noterade totalt 407,5 kilo och det är ett personligt rekord. I bänkpress tog han 102,5 kg, knäböj 130 kg och marklyft 175 kg.
Segrade gjorde Nils Forsman från Sundsvall som samlade ihop 477,5 kilo.
Han tränar styrketräning fyra gånger i veckan. Dessutom blir det tre pass taekwondo.
Det är stor skillnad mellan sporterna. Man får ju explosivitet i styrlelyft och det har jag nytta av i taekwondo, kan sparka och slå hårdare. Dessutom får man lite smidighet från taekwondon.
Han ska för övrigt snart ta svart bälte i taekwondo. En sport som Daniel utövat i fyra år.
Jag satsar inte lika mycket på det som styrkelyft, men jag har blivit tvåa och trea i norrlandsmästerskapen och trea i svenska cupen. Jag är rankad femma sexa i 54 kilosklassen i Sverige.
Daniel har lyckats bra i styrkelyft på sistone.

FÅTT NYTÄNDNING
Motivationen var dock inte den allra bästa tidigare i vintras. Men framgångarna betyder helt klart att man får tändning.
Siktar du på stora mästerskap i framtiden, till exempel EM
eller VM?
Just nu är junior-EM för tidigt, men kanske nästa år. Det beror på hur mycket man utvecklas. Jag ser inte så långt framåt, men några år till ska jag i alla fall hålla på.
Han har två stora tävlingar kvar innan det blir ett kortare uppehåll från tävlandet. Norrlandsmästerskapet i maj och bänkpress-SM i mitten av juni.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons